Grip, soğuk algınlığı, mide sorunları ve halsizlik gibi sorunlara karşı baharatların gücünden yararlanmalısınız. Yemeklerin lezzet artırıcıları bağışıklık sistemini de güçlendiriyor.
Baharatlar taze veya kuru fark etmeksizin sağlık için birer şifa kaynağı gibi vücutta etki gösterirler. Kokuları ve tatları ile yemeklere lezzet veren sağlık koruyucularını her gün farklı çeşitte kullanmakta fayda var.
-Yenibahar: Mide rahatsızlıklarına birebir iyi gelen potasyum, demir, selenyum ve magnezyumdan zengin baharattır. Kan basıncını düzenleyen yenibaharı et ve sebzelerde kullanabilirsiniz.
-Mahlep: Kurabiye, keke, poğaçalara eklenen mahlep astımın düşmanı. İdrar söktürücü etkisi bulunan mahlep çocuklarda kemik gelişiminin sağlanmasında sütlere eklenerek içimi kolaylaştırıyor.
-Sumak: Sumak ağacından elde edilen ekşi tat verici özelliği olan baharattır. En önemli özelliği antiseptik etkisi olmasıdır. Kan sulanmasını önleyici etkisi vardır. Salatalara, bazı yemeklerin sebze soslarına katılarak tüketilebilen sumak, boğaz ve diş eti hastalıklarına da iyi gelir.
-Çörekotu: Daha çok börek ve çöreklere konulan bu siyah minik baharatın en etkili olduğu durum vücutta kan şekerini düşürücü etkiye sahip olmasıdır. Çörekotu bağışıklık sistemini kuvvetlendiren, alerji ve egzamaya iyi gelen etkisi de bulunuyor. Sindirim ve hazım sorunları yaşayanlara çörekotunu salatalara eklemelerini öneririm.
-Muskat: Kalın kabuğu ile kabuklu fındık büyüklüğünde olan muskat rendelenerek beşamel sos ve peynirli yemeklere lezzet veren farklı bir baharattır. Ağız kokusu ve mide ağrılarını gidermede oldukça etkindir.
-Kimyon: Et yemeklerinin lezzetini arttıran kimyon sinirleri uyarırı ve sakinleştirici etki sağlar. Mide ve bağırsak gazını gideren en etkili baharattır. Hazım problemi yaşayanlar için ilaçtan etkili, tansiyon probleminde ise düşürücü özelliğiyle önemli sağlıklı baharatlardan biridir.
-Karanfil: Çay ve kompostoda harika tat veren bu minik baharat; dişte ezildiğinde dişi uyuşturarak ağrıyı azaltıcı etkiye sahiptir. Mide bulantısını bastıran, ağızdaki kötü kokuyu alan, sindirim sistemini rahatlatan özellikleri bulunur.