Besinler pek çok mikrobiyolojik, kimyasal ve fiziksel tehlikenin kaynağı olabiliyor. Üretimden tüketime uzanan zincirin her aşamasında bu tehlikeler devletin aldığı gerekli tedbirlerle ortadan kalkıyor.
Gıda üretimi ve tüketimi her toplum için büyük önem arz ediyor. Burada toplumların öncelikli amacı, yeterli düzeyde gıda arzını sağlarken, tüketici sağlığının da en üst düzeyde korunmasını sağlamak olmalı. Gıda pek çok mikrobiyolojik, kimyasal ve fiziksel tehlikenin kaynağı olabiliyor. Üretimden tüketime uzanan gıda zincirinin her aşamasında bu tehlikeler mevcut bulunmakta ve gerekli tedbirlerin alınmadığı durumlarda gıdaya bulaşması kaçınılmaz hale geliyor. Ürünlerin taşıması gereken özelliklerin; birincil üretim aşamasından son tüketiciye ulaşıncaya kadar ürünün ambalajı dahil mevzuatla belirlenen koşullara uygun olması gerekiyor. Ayrıca üretim süreci dahil son tüketiciye kadar olan süreçte, ürün özelliğinin raf ömrü süresince bozulmadan sağlanması; özellikle soğutulmuş ve dondurulmuş gıdalarda gerekli soğuk zincirin sağlanması, çapraz bulaşmanın önlenmesi için gerekli tedbirlerin alınması hayati önem taşıyor.
Yasal hükümlülükleri var
Türkiye gerek halk sağlığını korumak gerekse de ülke ihracatına katkıda bulunmak için, gıda güvenirliliği ve kalitesi alanında yasal sürecini, uygulamaya aktarımını ve sanayi adaptasyonunu hızlandırmıştır. AB gıda mevzuatını izlemek suretiyle ulusal mevzuatını uyumlaştırmakta ve uygulamaya dönük altyapısını güçlendirmektedir. Sorumluluk alanlarına göre ana üretim bazında yeniden yapılanma ile AB ile müzakere sürecinde Genel Müdürlükler içerisinde konu bazında yeniden düzenleme ihtiyacına esas olmak üzere 2011’de 639 sayılı kanun ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı kurulmuştur. Bakanlığın gıda güvenirliliği ile ilgili politikasının ana başlıkları şu şekilde sıralanabilir;
-Çiftlikten çatala gıda güvenirliliğini sağlamak
-Tüketiciye güvenilir gıda arzını temin etmek
-Tüketici sağlığını yüksek seviyede korumak
-Sürdürülebilir ve etkin kontrol ve denetim yapmak
-Haksız rekabeti önlemek.