Hani bir söz var ya “Bir mıh, bir nalı; bir nal bir atı; bir at bir süvariyi kurtarır” diye. Çocuklar söz konusu olunca yaşadıkları olayların, geçirdikleri hastalıkların etkisi de aynen böyle zincirleme reaksiyona yol açıyor. Şöyle söyleyeyim, çocuğunuzun diş sağlığının hatta okul başarısının ardında geniz etinin yattığını biliyor musunuz? Liv Hospital Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Sarp Saraç, geniz etinin büyük olmasının, burnun arka deliklerinin kapanmasına neden olduğuna dikkat çekiyor ve yol açabileceği sorunlara ilişkin şunları söylüyor: “Burnu kapalıysa, ağzı açık uyuyabiliyor, horlama başlıyor ve uykuda kısa süreyle nefes kesilmesi (uyku apnesi) gelişebiliyor. Ağızdan nefes almaya bağlı diş çürümeleri ve çene yapısındaki değişiklikler nedeniyle ortodontik problemler baş gösteriyor. Basit bir burun tıkanıklığı, tahmin bile edilemeyecek birçok hastalığa neden olabiliyor. Burnu tıkanan çocuğun bu sorunu okuldaki başarısını da olumsuz etkileyebiliyor.” Geniz eti ve yol açtığı sorunların üzerinde durunca sanki herkeste yokmuş gibi düşünülüyor. Oysa geniz bölgesinde, bademcik ile aynı özellikleri taşıyan bir doku olan geniz eti tüm çocuklarda bulunuyor. Ancak tekrarlayan üst solunum yolu enfeksiyonları nedeniyle büyüyebiliyor.
AĞZI AÇIK UYUYOR VE HORLUYORSA DİKKAT
Geniz etinin büyük olması da orta kulağı havalandıran östaki tüpünün fonksiyonunu olumsuz olarak etkilediği için orta kulak sıvısı sorununa da yol açabiliyor. Bu nedenle geniz etinin alınması gereken durumlar da söz konusu... Anne babaların kafası da tam bu noktada karışıyor. Prof. Dr. Saraç “Geniz etinin alınması ne zaman gereklidir?” sorusuna şu cevabı veriyor: “Eğer çocuk, hasta olmadığı zamanlarda bile ağzı açık uyuyorsa, horluyorsa, özellikle uykuda nefes durması (uyku apnesi) oluyorsa, ilaç tedavisine cevap vermeyen orta kulak sıvısı problemi sıklıkla yaşanıyorsa, tekrarlayan sinüzit şikayeti de varsa geniz etinin alınması gerekir.”
Söz geniz etinden açılır da bademcikler konuşulmaz mı? Bakın Saraç, bu konuda ne diyor: “Çocuk, yılda üç-dört kereden daha sık bademcik iltihabı geçiriyorsa, bademcikleri çok büyük olduğu için nefes almada zorluk yaşıyor ve bademcik apsesi geçiriyorsa bademciklerin de alınması gerekiyor.”
Bademciklerin alınmasının vücudun bağışıklık sistemini zayıflattığı ve daha çabuk hastalanmaya neden olduğuna dair inanışlar hakkında da Saraç, “Halk arasında geniz eti ve bademciklerin fonksiyonu için ‘Vücudun sigortasıdır’ diye tanımlanan yanlış bir inanış var. Bu dokular, her ne kadar bağışıklığı sağlayan lenfoid sistemin birer parçası olsa da yapılan uluslararası çalışmaların hiçbirinde, bademcik ve geniz etinin alınmasının vücudun bağışıklık sisteminde kalıcı bir eksiklik yarattığı gösterilmemiştir” değerlendirmesinde bulunuyor.