Hamilelik ve emzirme döneminde anneler, zengin çinko içeren besinleri tüketmeli. Çinko eksikliği bebekte gelişimin yavaşlamasına ve bağışıklık sistemi bozukluklarına neden olabiliyor.
Çinko minerali çocuklarda büyüme ve cinsel olgunlaşmada etkindir. Solunum mekanizmalarının düzenli çalışmasında da görevli olduğu gibi insülin molekülünün yapısında yer alır ve insülin sentezinde görev alır. Çinko eksikliğinin, dünyada en sık görülen nedeni, eksik beslenmedir. Çinko eksikliğine bağlı büyüme geriliği, bağışıklık fonksiyonlarda bozulma en belirgin görülen klinik olumsuzluklarıdır. Anne sütündeki çinko düzeyi zaman içinde azalacağından ek beslemeye geçilmeden uzun süre anne sütü ile beslenen bebeklerde çinko eksikliği riski artabilir. Emzirme sırasında çinko gereksinimi, hamilelik boyunca, özellikle doğum sonrası ilk haftalarda gerekenden daha fazladır. Türkiye’de yapılan bir araştırmada İstanbul ve Kocaeli’deki 10 sağlık merkezinden 130 hamile kadın doğum sonrası dönemde 3 ay süre ile izlenmiş,ve bu annelerin beslenmelerinde günlük ortalama çinko düzeylerinin yetersiz olduğu saptanmıştır.
Büyüme hızını etkiliyor
Çinkodan yetersiz beslenen annelerin bebeklerinin de ilk 3 aylık büyüme hızlarının yaşıtlarına göre geriden takip edildiği görülmüştür. Anne sütü ile beslenen bebekte 5 aylığa kadar anne sütü ile aldığı çinko yeterlidir. 5 aydan sonra, ek gıdalara geçilmedi ise çinko eksikliği ortaya çıkar. Bu nedenle bebeğe de ek besinlerden hesaplanan çinko belirlenmeli bebeğin büyümesi için gereken miktar çinko şurubu şeklinde düzenli içirilmelidir. Hamile ve emziklik döneminde anneler beslenmelerinde çinkodan zengin olan protein kaynaklı besinleri ihmal etmemeli.