Geçmişle bağ kurduran, düşündüren, hayretle baktıran, örnek teşkil eden model oteller... Tarihe tanıklık etmiş, bulunduğu bölgenin, coğrafyanın arşivi olmuş, ülkeleri, kralları, başkanları, dünyaca ünlü isimleri bizlerle buluşturan, tanıştıran; her birinin de ayrı bir hikayesi, anısı, anlamı geçmişten günümüze gelen yaşanmışlıklarla dolu nice gecesi gündüzü ve geleceğe dair söylenmemişleri olan oteller ve her birinin de ayrı bir hikayesi...
İşte bu hafta tarihin tozlu sayfaları aralanırcasına birisi Mudanya’da Güzelyalı’da bir limanın kuytusunda, halatları çözüldüğünde hareket edecekmiş gibi, diğeri ise 1890’lı yıllardan günümüze tarihi bir tren istasyonu. İkisi de sıra dışı, son teknolojiyle yapılan çok katlı günümüz otellerinden çok farklılar.
Markalaşmak, isim bilinirliği için uydurma efsaneler ya da hikayelerden dünya markası otellerin isim hakkını alarak turizm endüstrisinde, otelcilik dünyasında yer edinebilmek, misafir profili sağlayabilmek için amansız rekabetin içerisinde hiçbir zaman yer almayacaklar. Çünkü onların kendi gerçek hikayeleri, yaşanmışlıkları ve yerelden evrensele giden anlamlı bir yolculukları var.
TARİHİ TREN İSTASYONU
Tuğlaları 1826 yılında Fransa Marsilya’da fırınlanmış, Sultan V. Mehmet Reşat’ı karşılamış, 1850’den itibaren 40 sene gümrük binası olmuş tarihe tanıklık yapan, kendisine saygı duyduran etkileyici bir otel, Montania Special Class Hotel.
1890’da Bursa-Mudanya hattında tren yolu taşımacılığı başlıyor. 19. yy başlarında yolcu bekleme salonu olan daha öncesinde de antrepo olan salonu, kompartımanlı vagonları, günümüzde dünya standartlarında hizmet ve servis sunma gayreti içerisinde olan bir otel olarak karşımıza çıkıyor, tarihi tren istasyonu...
Tarihi binadaki odalarının her biri farklı bir çizgi ve detayla bütünleştirilerek böyle bir binada keyif, güven ve konfor, şıklık ve zarafet bir araya getirilerek misafirlerin beğeni ve tercihine sunulmuş. Otelde patronundan çalışanlarına gencecik, mütevazı ama olması gerektiği gibi profesyonel bir ekiple hizmet veriliyor.
Bursalılar’ın Küçük Çırağan dedikleri Montania Special Class Hotel, havuzunun etrafındaki 250 derece deniz manzarasıyla unutulmaz düğünlerin vazgeçilmez adresi olmayı başarmış. Marmara’da iskele düğünü yapan tarihi bir mekan olma özelliğinden dolayı Amerika, İsviçre, Almanya, Çin, İtalya, İngiltere, Hollanda, Fransa, Orta doğu ülkeleri, Suriye, Irak, Tunus, Umman gibi ülkelerden gelen çiftler düğün mekanı olarak tercih ediyor. Yine döneminde kullanılan kompartıman vagonlarının birebir emsali olarak içindeki oturma gruplarının tuğlalarının orijinal olduğu WagonCafe ve yolcu bekleme salonu olan LaGare A La Carte Restaurant ve piyano sesi eşliğinde mistik ve etkileyici bir atmosfere sahip.
Aldığı ödüllerle Bursa’nın gururu
- 1997 Türkiye Otelciler Birliği-Altın Anahtar Ödülü
- 2002 Skalite Ödülü-Butik Otel
- 2014 World Boutique Hotel Awards-Ortadoğu’nun En İyi Klasik Butik Oteli
- 2015 Ace of MICE-Türkiye’nin En İyi Toplantı Hizmeti veren Butik Oteli
- 2015 International Hotel Awards-International Five Star Hotel CertificatebyRollsRoyce Motor Cars
- 2015 World Luxury Hotel Awards Türkiye’nin En İyi Balayı Oteli
Ulaşım
İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan sonra Yenikapı’dan ya da Kabataş’tan kalkan feribot ve deniz otobüsleri ile 1 saat 45 dakikada Montania Hotel’e ulaşabilirsiniz.
Hazır ol makine tamam, tam yol ileri ...
Kadıköy-Eminönü- Sirkeci hattında 45 yıl boyunca ümitleri, ayrılık ve kavuşmaları, simit-çay nice sevdaları yaşatan bir emektarTuran Emeksiz Gemisi.
1961 yılında İngiltere’den (Yapım yeri Glasgow) şehir hatlarında kullanılmak üzere alınan gemiye, 28 Nisan 1960 yılında İstanbul Beyazıt Meydanı’nda öğrenci olaylarında çıkan çatışmada ölen ilk kişi olan Turan Emeksiz’in adı verilir. Gemi, aynı isimle 45 yıl boyunca Kadıköy-Eminönü-Sirkeci hattında yolcu taşır. 2006 yılında İstanbul Deniz Ulaşımı’ndan emekli olur, hurdaya çıkarılan gemi Türkiye Denizcilik İşletmeleri’nden Güzelyalı Belediyesi’nce satın alınarak beldeye getirilir. Güzelyalı Belediyesi tarafından açılan ihaleye katılan BCR Turizm Tekstil İnşaat ve Sanayi AŞ geminin işletmesini 15 yıllığına alır. Yüksek mimar Hulki Türe’nin yaptığı restorasyon çalışması sonucunda ‘Otantik Otel’ adıyla Haziran 2008’de hizmet vermeye başlar. Buharlı vapur şu anki yerinde sanki halatları çözüldüğünde hareket edecek gibi duruyor...
Toplantı ve davet salonu, restoranı, 20 odası ve Kaptan Köşkü ile konuklarını ağırlıyor. Özellikle 104 numaralı odası balayı çiftlerinin gözdesi olabilecek kadar özel. Gemi tamamen orijinal haliyle korunmuş. Farklı bir otelde vakit geçirmek isteyenler için değişik bir alternatif olmuş. Mudanya’nın simgesi halinde olan yunuslar her an denizden sizi selamlayabilir, martılarsa uçsuz bucaksız sizinle...
Sonuç olarak bağ kelimesinin çok önemli bir yeri var hayatımızda, geçmişin köklerinden geleceğe atılan bir zincir bir halat misali gelenekseli modern dünyayla birleştiren, değerlerimizi yaşatan, yeri dolmayacak paha biçilmez oteller aslında, sıradanlığa aynı tip otelcilik anlayışına direnen Don Kişotlar gibi onları bu mücadelelerinde yalnız bırakmayarak onları yaşatmaya ne dersiniz?