Mide etrafı sinirlerle kaplı bir organ olduğundan strese çok duyarlıdır. Mide şişkinliği, hazımsızlık, yanma, bulantı, kusma yakınmalarının birçoğunun kaynağında psikolojik nedenler var.
Travmatik yaşantılar bedensel yakınmalara sebebiyet verebiliyor. Özellikle bilinçaltına itilen olaylarda bunu sıklıkla görüyoruz. Fiziksel sebep ortaya konamamış birçok hastalığın veya yakınmanın altında mutlaka bir psikolojik etken aranmalıdır. Çözümlenememiş bilinçaltı olayların en çok etkilediği organların başında da mide var. Mide etrafı sinirlerle kaplı bir organ olduğundan strese duyarlıdır. Mide şişkinliği, hazımsızlık, yanma, bulantı, kusma yakınmalarının birçoğunda sorunun psikolojik ve özellikle de travmatik olduğu bilinir.
Bir hastam şiddetli mide şişkinliği, yanma, kaygı, endişe ve kendisinde kanser gibi önemli bir hastalık olduğu şikayetleriyle gelmişti. Gitmediği doktor kalmamış, endoskopi dahil her türlü tetkiki yaptırmış, ancak fiziksel bir hastalığa işaret edecek herhangi bir bulguya rastlanmamıştı. Aldığım anamnezde Güneydoğu’da korucu olan dayısının teröristlerce midesine kurşun sıkılarak öldürüldüğünü öğrendim. Dayısının bu şekilde öldürülüşünü olayın üstünden yıllar geçmiş olmasına rağmen unutamıyor ve yaşadığı mide şişkinlikleri ve acılarla tekrar tekrar yaşıyordu. Bu olaydan sonra yaşadığı birçok travmayı da hep mide bölgesindeki bu yakınmalarla dile getiriyordu. Hastam bu travmatik anılar EMDR terapisiyle işlenip sıfırlanınca mide yakınmalarından kurtuldu. Bana gelmeden önce midem şişecek diye hiçbir şey yiyemeyen ve çalışamaz hale gelmiş olan hastam terapiden sonra rahatça yemeğini yiyebilir ve işini yüksek bir motivasyonla yapabilir hale gelmişti.
Umutsuzluğa kapılmayın
Diğer bir hastam sebebi bilinmeyen bulantı ve kusmalarla gelmişti. Birçok tetkikten geçmiş, bir sebep bulunamamıştı. Bu danışanım çok küçük yaşta evlendirilmişti. Kaynanayla oturuyor ve onun zulmüne maruz kalıyordu. Yaşadığı eziyeti kimseyle paylaşamıyor ve çaresizce yapılanlara boyun eğiyordu. Yaptığım değerlendirme sonucunda beyninin yaşadığı bu açmazı kusarak ifade ettiği kanaatine vardım. EMDR terapisiyle geçmiş travmalarının işlenmesi ve eşi ikna edilerek ayrı eve çıkmalarının sağlanması sonrasında kusma yakınmaları tamamen kaybolmuştu. Sıkça karşılaştığım bu tür hastaların poliklinikleri dolduran hastaların neredeyse yarısını oluşturduğu bilgisi araştırmalarla sabittir. Sağlık Bakanlığı yetkililerinin buna hassasiyet göstermelerini tavsiye ediyorum. Bu tür psikosomatik hastalıkların mali yükü tahmin edilemez boyutta. Bu sebeple koruyucu ruh sağlığı hizmetlerinin daha aktif ve yaygın hale getirilmesi önem arz ediyor. Bu kişiler ya ‘psikolojik bir şeyin yok’ diye kaderlerine mahkum ediliyorlar ya da gereksiz antidepresan tedavilerine maruz kalıyor. Kimi zaman da “Bununla yaşamayı öğreneceksin” diyerek umutsuzluğa sürükleniyorlar. Herhangi bir sebep bulunamayan fiziksel yakınmalarda bir travma terapisini düşünmek gerekir.