Son 20 yılda iki katına çıkan şekerli ve gazlı içeceklerin sadece fazla kilolara yol açmakla kalmadığı, diyabet, kalp, kısırlık, pankreas ve kolon kanserine neden olduğu ortaya çıktı.
Yediğimiz yiyecekler dışında içtiğimiz sağlıksız ve bol şekerli içeceklerden gelen kaloriler maalesef vücudumuza yıllar için ciddi tahribatlara neden oluyor. 20 yıl önce yılda kişi başına 80 litre civarında içilen şekerli gazlı içecek oranı bugün yılda kişi başına 160 litreye çıktı. Bu değişimin günlük vücuda alınan kaloride ciddi artışa neden olarak şişmanlığı tetiklemesi sonuçlanan araştırmaların çoğalması beslenme politikalarında da hızlı bir değişime ihtiyaç duyulduğunu gösterdi.
Büyüme çağında büyük tehlike
Son araştırmalar 2 yaş üzerinde çocukların okul öncesi döneme kadar günde 135 kalori kadar enerjinin yemeklerin dışında sadece fruktoz şurubu adlı şekerden sağladıklarını bildiriyor. Bu tüketimin çocukta yılda 7 kg alması için en büyük etkenin olduğu belirtiliyor. Diyabetin çocuklarda erken yaşlarda görülmesinin farklı bir nedeni olarak gazlı kolalı ve şekerli içeceklerin düzenli ve aşırı miktarlarda içilmesinin de suçlu bir faktör olduğu belirtilmektedir. Yine süregelen araştırmalar düzenli ve fazla şeker tüketiminin diyabet, kalp hastalıkları, şişmanlık, kısırlık, kolon ve pankreas kanseri, gözde maküler dejenerasyonun oluşması ve diş çürüklerinin artmasında en önemli faktör olduğunu vurguluyor. Bu nedenle gazlı, şekerli ve asitli içecekleri içmemek, şeke, pirinç ve beyaz ekmeği tüketmemek bireysel göreviniz olmalıdır.