Daha açık yazayım; finansal trendler sönümlüdür dolayısıyla her alınan yol mutlaka geri dönülür mü! OLUMLU VEYA OLUMSUZ ANLAMDA BU ÇIKARIMI DÜŞÜNMELİSİNİZ! DEĞER KAZANIMI VE DEĞER KAYBI.
Sevgili dostlar, finansal trend dediğimiz devinen her yapı, ‘tepe’ olarak nitelenen daha önce test etmediği noktalarına varsa dahi, BURADA ARAYA GİRELİM; AYNI MANTIK DİPLER İÇİN DE GEÇERLİ, mutlaka geri döner İDDİASI VE COLLATZ PROBLEMİ BİRLİKTE NASIL ANALİZ EDİLEBİLİR!
Değerli dostlar, cevabı birçok somut ve soyut teori eşliğinde inceleyebileceğinizi belirterek size bırakıyor ve konuyu sorgularken gözüme çarpan bir matematiksel gerçeği aktarmak istiyorum...
X olarak adlandırabileceğimiz bir ‘piyasa göstergemiz’ daha güncel ifadesi ile ‘endeksimiz’ olduğunu varsayalım ve bu piyasanın ‘belli bir noktadan yola çıkarak’ her alım dalgasında ‘3 katına çıkıp’ tepede kalmayı ifade etmesi açısından (çift tepe) üstüne ‘1’ eklendiğini, her geri çekilmede de yüzde 50 geri geldiğini varsayalım.
Bu noktada soralım; her dalgada 3 katından 1 fazla yukarı giden ama buna karşılık yarısına kadar geri çekilen bu piyasa, sizce başladığı noktaya hatta altına gelir mi? İlk cevabınızı duyar gibiyim; 3 kat gidip, yarısına kadar geldiği için gelmez.
Kim bilir, belki de gelir hatta her deneme, çan eğrisi uyarınca tepe yaptıktan sonra yeniden yatay dediğimiz ‘uçlara’ varabilir. Değerli dostlar, bu noktada matematikte ‘3N+1’ veya ‘Collatz Problemi’ olarak adlandırılan dinamik eşliğinde, endeksin değerini belli bir noktadan başlatmak ve birkaç örneği size aktarmak istiyorum.
1- Endeksimizin başlangıç değeri ‘3’ olsun. Yukarıdaki mantığı uygulayalım ve ‘tek sayıları, 3 katına çıkan endeksi ifade etmek için ‘3 ile çarpıp 1 ekleyelim’, çift sayıları da yüzde 50 geri çekilme prensibi ile 2’ye bölelim. Elde ettiğimiz sayılar şöyle oluşur; ‘3, 10, 5, 16, 8, 4, 2, 4, 2, 1’. Sonuç çok açık; trend ‘3’ noktasından başlıyor tepe yapıyor ve ‘4, 2, 1’ döngüsüne yani piyasa ağzı ile ‘yatay’ dinamiğe kavuşuyor.
2- Yukarıdaki deneme tesadüf eseri böyle oldu diyorsanız, ‘7’ ile başlayalım. Elde ettiğimiz sayılar şöyle; ‘7, 22, 11, 34, 17, 52, 26, 13, 40, 20, 10, 5, 16, 8, 4, 2, 1, 4, 2, 1’. Sonuç yine çok açık; trend ‘7’ noktasından başlıyor ‘52’ zirvesini zorluyor ve yeniden yatay dinamiğe kavuşuyor. Sayıları grafik üzerinde dağıtırsanız ‘çan eğrisi’ prensibine uyan ‘tepe’ yapıp salınan bir trend elde edebilirsiniz.
3- Yine tesadüf oldu diyorsanız, sizi yormadan bizi küçük sayılar içinde ‘en tepe’
noktasına götürecek sayı olan ‘27’ ile başlayalım. Elde ettiğimiz sayıların hepsiniburada yazmam mümkün değil ama bazılarını atlayarak aktarıyorum; “27, 82, 124, 9232” ... Sonuç yine çok açık; ‘9232’ noktası test edilmesine hatta hepimiz ‘geri dönmez’ diye umutlanmamıza rağmen, belli bir noktada sert düşüşler geliyor ve yeniden kaçınılmaz sona ulaşıyoruz.
Sonuç: Her denemeniz için kaçınılmaz son ‘4, 2, 1, 4’ yani dibe yakın salınan ‘yatay dinamik’...
Son söz: Başlığı da hatırlatarak, net bir cümle ile bitirelim; başlayan her dinamik başladığı noktaya döner. Dönmediği durum kalıcı “değişimdir”. Borsalar “geri döner, dönmediği durum finansal kalıcı genleşmedir”, AŞIRI DEĞER KAYIPLARI GERİ DÖNER, dönmediği durum sistemin kalıcı değişimidir.
Önemli not: AYNI MANTIK AŞIRI DEĞER KAYBEDENLERİÇİN DE GEÇERLİDİR! BUGÜN TÜRK ŞİRKETLERİNİN HİSSE DEĞERLERİ DOLAR-ALTIN BAZINDA 94 SEVİYESİNE GERİ ÇEKİLMİŞ DURUMDA ! BURADA KALIRMI? ASLA...HATTA BU SEFER KALICI GENLEŞME OLABİLİR VE GERİ DÖNMESİ ZOR BİR ŞEKİLDE ÖNÜMÜZDEKİ 10 YILDA YENİ DEĞERLER ORTAYA ÇIKABİLİR!