Probiyotik içeren yoğurt ve kefir gibi fermente süt ürünlerinin kolesterolü düşürücü etkisi kanıtlandı. “Kolesterolümü düşüremiyorum” diyorsanız günde 300 gram prebiyotik yoğurt yiyin, sonuçlarına inanamayacaksınız.
Besinler vücudumuzda ilaçtan bile etkin çalışır. Her yiyeceğin kandaki sağlığı koruyucu önemli göstergeleri olumlu yönde değiştirdiği bir gerçek. Beslenme bilimi araştırmaları her geçen gün yen bir mucizeyi kanıtlayarak aslında uzun yaşamanın sırrını tabağımızda ve midemize giren yiyecekte aramamız gerektiğini açıkça vurguluyor. İyi huylu kolesterol damar sağlığının korunmasında, damara yağ birikintilerinin engellenmesinde çalışan bir kolesterol türüdür. Damar içinde ne kadar çok olursa iyi huylu kolesterol doku ve damarlardaki yağları süpürge gibi temizleyerek kalp hastalık riskini ortadan kaldırır. İyi huylu kolesterol serumdan ölçülerek bulunur ve kadınlarda 50 mg/dL, erkeklerde ise 40 mg/dL üzerinde olması normal olarak değerlendirilir. Amerikan Kalp Birliği kanda iyi huylu kolesterolün yükselmesini sağlayan en önemli etmenin düzenli spor yapmak olduğunu bildirmiştir. Yapılan araştırmalarda haftada
4 kere en az 60 dakika orta ile yüksek tempo arasında yapılan uzun yürüyüşler sayesinde iyi huylu kolesterolün 3 ay içinde yüzde 30 kadar arttırdığını gösteriyor. Eğer egzersizi aynı tempoda devam ettirirse iyi huylu kolesterol ikinci 3 ayda yüzde 20 daha artıyor. Bunun dışında omega 3 zengin yiyecekler tüketmek yine bu sağlıklı kalbi koruyucu kolesterolü de arttırıyor.
Prebiyotiği bademle tüketin
Son 10 yıldır yapılan farklı ülkelerden araştırmalar iyi huylu kolesterol olarak tanımladığımız HDL’nin artmasında fermente süt ürünlerinin de olumlu etkisi olduğunu kanıtladı. Probiyotik içeren yoğurt, kefir ve sade yoğurda eklenen badem, ceviz veya taze meyvelerin her gün 300 gram kadar tüketilmesi iyi huylu kolesterolü artırıyor, kötü huylu kolesterolü düşürüyor. İspanya’da yapılan 7 hafta boyunca günde 300 gram probiyotikli sade ve şekersiz yoğurt tüketen kadınlarda HDL’nin 15 puan arttığı bulundu. Polonya’da yapılan 131 kalp hastası erkek üzerinde yapılan araştırmada ise 3 ay boyunca günde 350 g probiyotikli yoğurt yiyenlerin HDL oranı 27 puan artmıştır.
Her gün bir bardak kefir
Portekiz Diyetisyenler Birliği’nin menopoz sonrası kanda kolesterolü yükselmiş kadınlara 1 yıl boyunca 300 gram probiyotik içeren yoğurt yedirdi. Bir yıl sonra iyi huylu kolesterol puanları 40 birim artarak en yüksek değerlere ulaştığı gözlemlendi. Besinlerin uzun süre doğru tüketilmesinin vücudun hastalıklara karşı kalkan görevi üstlendiği biliniyor. Probiyotik içeren yoğurtlar veya kefir tüketimi düzenli ve yaşam boyu olduğunda koroner kalp hastalığına karşı koruyucu etki de gösterebiliyor. Her gün 1.5 su bardağı yoğurt, kefir veya probiyotikli yoğurt tüketmeyi ihmal etmemek gerekmektedir.