Evlilik ilişkisinde hem eş hem çocuklar ilgi, emek ve zaman ister. Yakın ilişkilerin temel vasıfları; içinde duygusallık, birlikte zaman geçirme, beraber etkinlik yapma, ihtiyaçlara karşılık vermeyi gerektirmesidir. Bunlar sağlanmadığında ise eş ve çocuklarla ilişkide hasarlar olur.
İş hayatı da aynı şeyleri talep eder. Rekabetin yoğun olduğu iş dünyasında başarılı olmak için emek vermeniz, seyahat etmeniz, işinize yoğun ilgi göstermeniz ve uzun mesailer harcamanız gerekiyor. Bu durum kendi işinizi geliştirirken gerektiği gibi, bir kurumsal firmada çalışan olmanız durumunda da geçerli. Firmalar çalışanlarının işlerine tutkulu bağlı olmasını, kendisi için bir şeyler üretmesini bekliyor.
Aynı şeyleri talep eden iki şey arasında kalmak, birini yaparken diğerinde tökezlemek gayet mümkün ve nadir bir durum değil. Bu sebebeler ki, aile eş ilişkisi hakkındaki kitaplarda evlilik ile iş hayatı arasındaki etkileşimi anlatan bölümler var. Yani gerçek bir mesele ile karşı karşıyayız. Kendi klinik pratiğimde de evlilik ve iş hayatı arasında dengenin sağlanmadığı durumlarda oluşan sorunlara sıklıkla şahit oluyorum.
***
Evliliğin iyi veya kötü olmasının iş hayatına etkisi: Evlilikler iyi gittiğinde mutluluk ürettiğini biliyoruz. Aynı zamanda kötü giden bir evliliğin de yoğun acılara neden olduğunu da biliyoruz. Eşiyle sorunlar yaşayan biri zihinsel olarak dağınık, dikkatini odaklamakta zorluk çeken, işine ilgisini veremeyecek bir hale gelmesi içten bile değil. İlişkinin uzun süreli kötü gitmesi, tekrarlayan kavgalar, boşanma süreçleri kaygı, depresyon veya yoğun duygulanımlar üretir. Bir alanda yaşanan stresin diğer alanlara yansıyacağı kuralı gereği, evliliği iyi gitmeyen kişinin iş verimliliği de az veya çok etkilenir.
İş hayatının iyi veya kötü olmasının evliliğe etkisi: Evlilik iş hayatındaki verimliliği etkilediği gibi, iş hayatındaki sorunlar evlilik ilişkisini de olumsuz etkileme kapasitesine sahiptir. İşleri yolunda gitmeyen, borç içinde olan, ödeme zorluğu yaşayan, çalıştığı kurumdan ve işinden memnun olmayan bir kişi kaygı, depresyon veya yoğun duygular yaşayabilir. Yine bir alanda stres yaşayan kişinin stresinin diğer alana yansıyacağı ilkesi gereği evlilik ilişkisi az veya çok etkilenir.
***
Kurumsal firmalar çalışanlarının eş ilişkilerini dert eder mi: Eş ilişkisi ve iş hayatı arasında bu kadar direk bir etkileşim varsa, kurumsal firmalar çalışanlarının evlilik ilişkisini destekleyecek programları önemser mi? Kurumsal firmalar daha çok çalışanlarının teknik becerilerini arttırma peşinde. Bir kısmı ise iletişim becerileri eğitimleri ile çalışanları arasında veya çalışanları ile müşterileri arasındaki iletişimi iyileştirmeye yönelik eğitimler vermeye çalışıyor. Benim önerim eğitimlerini bir adım ileriye götürerek, çalışanlarının aile ve eş hayatlarının daha iyi olmasını sağlayacak atölye tarzındaki eğitimleri de almaları şeklinde.
Sonuç olarak, aile ve eş ile ilişkilerin iyi olmasının iş verimliliğini arttırdığı kanaatindeyim. Bu konuya devam edeceğim.