Ev hizmetlerinde çalışanların 10 günden az veya çok olmalarına göre sigortalılığı farklıdır.
Ev hizmetlerinde ayda 10 gün veya daha fazla süre ile çalışanların bildirimi 2021 şubat ayından önce "Ev Hizmetlerinde 10 Gün ve Daha Fazla Çalıştırılacaklara İlişkin Bildirge" ile ikametgâhın bulunduğu sosyal güvenlik merkezine kâğıt ortamında yapılmakta iken, 2021/Şubat ayından itibaren e-Devlet uygulamalarında yer alan "İşyeri Bildirgesi (4-A'lı Sigortalı Çalıştıranlar Yönünden)" uygulaması üzerinden elektronik ortamda yapılmaya başlanmıştır.
Yani ev hizmetlerinde on günden fazla ve az çalışan sigortalıların tescil işlemleri kağıt ortamında yürütülmekteyken, 5510 sayılı Kanunun Ek 9 uncu maddesi kapsamında on günden fazla çalışan personellerin istihdam edildiği işyerleri de kolay işverenlik kapsamına alınmıştır.
Konut kapıcılığı bulunan işyerleri hali hazırda işyeri tescili ekranlarını kullanırken, ev hizmetlerinde on günden fazla sigortalı istihdam edilen işyeri işverenleri de; kolay işverenlik sistemini kullanabilecek, işyeri tescil işlemlerini elektronik ortamdan yapacaktır.
Ev hizmetlerinde 10 günden fazla faaliyet yürütülecek işyerleri ise yine E-Devlet üzerinden erişebilecekleri "İşyeri Bildirgesi (4-a lı Sigortalı Çalıştırılanlar Yönünden)" uygulaması üzerinden, bu defa "Gerçek Kişi İşyeri Bildirgesi Düzenle" seçeneği altından işyeri bildirgesini verebilecektir.
Ev hizmetlerinde 10 gün veya daha fazla çalıştırılacak sigortalıya ilişkin; bildirim en geç sigortalının çalışmaya başladığı ayın sonuna kadar SGK'ya yapılmalıdır.
İşyeri tescil işlemi tamamlandıktan sonra E-Bildirge Kullanıcısı beyan edilen kişinin e- Devletine e-Bildirge Kullanıcı Sözleşmesi iletilmektedir. Kullanıcı sözleşmesine e-Devlet üzerinden "E-Bildirge Başvuru Yetkili Onay" uygulamasından ulaşılabilmektedir. Akabinde işyeri şifresi yine e-Devlet üzerinden erişebilecek "e-SGK Şifre" uygulaması ile işverene tebliğ edilmektedir.
İşverenler şifrelerinin kendilerine iletilmesi sonrasında işe giriş bildirgesi, teşvik tanımlama işlemleri ve kolay işverenlik tescillerini kendileri gerçekleştirecektir.
İşyeri tescilinin yapılmasının ve e-Sigorta şifresinin alınmasının ardından sigortalının ay içinde çalışacağı gün sayısının, ödenecek ücret ve yararlanılacak prim teşvikine ilişkin bilgilerin e-SGK Şifresi vasıtasıyla SGK Web sitesinde yer alan "İşveren Sistemi" uygulamasından "Kolay İşverenlik" seçeneği üzerinden sisteme kaydedilmesi gerekmektedir.
İşyeri tescilleri ve işe giriş bildirgesi çalışmanın başladığı ayın son gününe kadar e-Sigorta kanalıyla yapılabilecektir. Ev hizmetlerinde faaliyet yürüten işyerleri sigorta bildirimleri için sadece "Sosyal Güvenlik Destek Primi" ve "Ek 9 10 Günden Fazla Uzun Vade" sigorta kollarını kullanabilecektir. Bu anlamda tüm sigorta kollarına tabi çalışanlar bu dosyalardan bildirilemeyecek, kolay işverenlik kapsamına alınamayacaktır.
Ev hizmetlerinde ayda 10 gün veya üzerinde çalışan sigortalının işten ayrılması halinde, en geç işten ayrılış tarihini takip eden on gün içerisinde e-SGK uygulaması üzerinden işten ayrılış bildirgesi verilmesi gerekmektedir.
TAM KAPAMADA İK'CILARA DESTEK!
Covid-19 Pandemisi ile mücadele kapsamında bugünden itibaren tam kapanmaya geçildi. Bu çerçevede çalışmaya devam edecek işyerlerinde çalışanlara görev belgesi verilecek.
Uluslararası Teknoparklar Birliği IASP tarafından Covid19' salgınına karşı evden çalışma süreçlerini destekleyen uluslararası ödül sahibi PEYK, tam kapamada İK'cılara destek için platformunu ücretsiz kullanıma açtı. PEYK, bu zorlu dönemde, İçişleri Bakanlığı'nca 81 İl Valiliğine gönderilen duyuruda istenilen "Görev Belgesi" düzenlenmesi konusunda, tüm işyerlerine acil, resmi ve ücretsiz çözüm sunuyor.
Başvuruda bulunacak çalışanın e-başvuru sistemini kullanımında oluşabilecek problemler, sistemsel yoğunluk, erişim hatası gibi geçici durumlar nedeniyle zamanında görev belgesi alınamaması durumunda bir defaya mahsus olmak ve en fazla üç gün için geçerli olmak kaydıyla görev belgesi formu manuel olarak doldurularak çalışan ve işyeri/firma yetkilisi tarafından imzalanmak suretiyle düzenlenebilecek.
Muafiyet kapsamındaki iş yeri, fabrika/imalathane çalışanları için düzenlenecek "görev belgesi"nde, e-başvuruda sıkıntı yaşanması durumunda, çalışanının görev belgesini, PEYK üzerinden 17 gün boyunca elektronik imzalı ve ücretsiz bir şekilde gönderebilecek.
Ayrıca, İçişleri Bakanlığı Tam Kapanma Tedbirleri kapsamında Çalışma Muafiyet İzin Belgesi ile ilgili olarak Görev Belgesi Formunu; çalışanlar PEYK üzerinden ücretsiz gönderebilir, işveren de PEYK üzerinden imzalayarak çalışanına kullanması için iletebilecek.