Değerli Okurumuz Ömer A. “Ben işçi emeklisiyim, eşim ise ev hanımı ve 1971 doğumlu. Sağlık hizmetinde benden faydalanıyor. Eşimi sosyal güvence kapsamına aldırmak istiyorum. Şöyle ki;
• Sigortalı olarak mı kayıt yaptırmalıyım?
• Bağ-Kur olarak mı kayıt yaptırmalıyım?
• İsteğe bağlı sigortalı olarak mı kayıt yaptırmalıyım?
• Tarım Bağ-Kur veya sigortalısı olarak mı kayıt yaptırmalıyım?
• Mevsimlik işçi olarak mı kayıt yaptırmalıyım?
Yukarıdaki seçeneklerden herhangi birisini veya başka seçenekler var ise hangisine kayıt yaptırsam daha iyi olur. Bu işlemlerde sadece emekliliğe esas prim ödemek şartı var mı?
Hangisi daha hesaplı ve avantajlı olup, en kısa sürede emekli olma imkanını hangi sistemde olunur. Bu konuda en kısa sürede bilgi vereceğinizi umuyor ve saygılar sunuyorum.”
Değerli okurum, ilk defa bugün itibariyle sigortalı olan kadınlar 31.12.2035 tarihine kadar 7.200 gün prim öderse 58 yaşında 5.400 gün prim öderse 61 yaşında emekli olabiliyor.
SSK sigortalısı olmak için bir işverenin yanında çalışmak gerekir. İsteğe bağlı yani Bağ-Kur statülü sigorta için SGK’ya isteğe bağlı sigortalı olma dilekçesi vermek gerekir. Vergi mükellefi veya şirket ortağı olunması halinde Bağ-Kur sigortası başlar. Tarımsal faaliyeti bulunan ve tarım kaydı olanlar Tarım Bağ-Kur sigortalısı olurlar.
Herhangi bir işte çalışmayanlar, ev hanımları, öğrenciler ve kısmi zamanlı (part-time) çalışanlar isteğe bağlı sigorta ile sosyal güvenliklerini devam ettirme veya eksik günlerini 30 güne tamamlama imkanına sahip olmaktadır.
İsteğe bağlı sigortalı olabilmek için uluslararası sosyal güvenlik sözleşmelerinden doğan haklar saklı kalmak kaydıyla, Türkiye'de yasal olarak ikamet edenler ile Türkiye’de ikamet etmekte iken sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmamış ülkelerde bulunan Türk vatandaşlarından;
a) 18 yaşını doldurmuş olmak,
b) Kanuna tabi zorunlu sigortalı olmayı gerektirecek şekilde çalışmamak veya 4/(a) kapsamında sigortalı olarak çalışmakla birlikte, ay içinde 30 günden az çalışmak ya da tam gün çalışmamak,
c) Kendi sigortalılığı nedeniyle aylık bağlanmamış olmak,
ç) İsteğe bağlı sigorta giriş bildirgesiyle kuruma başvuruda bulunmak şartları aranır.
İlk defa isteğe bağlı sigortaya bildirim işlemi, İsteğe Bağlı Sigortalılık Giriş Bildirgesi’nin, başvuru sahibinin ikametini görev bölgesi içine alan SGK Müdürlüğü’ne verilmesi ile gerçekleşir. Tekrar isteğe bağlı sigortalılık talebinde bulunacaklar ise talep dilekçesi ile SGK Müdürlüğü’ne başvururlar. Ev hanımı olan yani çalışma hayatının dışında kalanlar isteğe bağlı sigortalı olarak prim ödeyebilirler. Prim tutarı seçilen prim matrahının yüzde 32’sidir. En düşük aylık matrah aylık asgari ücret en yükseği de bunun 7.5 katıdır. Asgari ücret üzerinden isteğe bağlı primi 2018 yılı için 649.44 TL’dir.
Çalışma izninde kağıt israfı yapılmayacak
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Uluslararası İşgücü Genel Müdürlüğü kâğıt ortamında bildirilmesine gerek bulunmayan halleri duyurdu. Kamuda teknolojik sistemlerin kullanılmaya başlaması kâğıt ortamında yapılan birtakım bildirimleri de gereksiz hale getirmiştir.
Buna göre yabancıların çalışma izin başvuruları ile ilgili olarak kâğıt israfına girmemek için;
Yabancı çalışma izni başvuru formu ve diğer belgeler,
İşe başlama bildirimi,
Yabancı çalışma izni iptali talepleri,
Kayıp/zayi olunan, yıpranan çalışma izin kartlarının yeniden basılması talepleri,
Sadece sistem üzerinden alınacaktır. Bu tür taleplere ilişkin gelen dilekçeler elden veya posta yoluyla gönderilirse, Bakanlığın gelen evrak servisince kabul edilmeyecek.