B12 vitamini eksikliğine bağlı görülen pernisiyöz anemi, kol ve bacaklarda uyuşukluk, yorgunluk ve unutkanlıkla başlıyor. Çoğunlukla geç fark edilen hastalığın ölümcül sonuçları var.
KANSIZLIK hastalığı olarak bilinen anemi denilince aklımıza demir eksikliği geliyor. Aslında farklı vitaminlerin vücutta eksik alınması ile de çeşitli anemiler oluşabiliyor. Bunlardan birisi B12 vitamini eksikliğine bağlı görülen pernisiyöz anemidir. Pernisiyöz anemi, bedenin kendi bağışıklık sisteminin, mide mukozasını oluşturan hücrelere karşı antikor yapması nedeniyle ortaya çıkar. Sonuçta, B12 vitamini yetersizliği oluşur. Kemik iliğinin yeterli sayıda alyuvar hücresi yapabilmesi için B12 vitamini ve folik asit gereklidir. Pernisiyöz anemi çok uzun bir süre içinde oluşur. Hastalığın açığa çıkması için hemoglobin düzeyinin aşırı derecede düşmesi gerekir. Tedavi edilmezse, ölüme yol açabilir. Hastalık sıklıkla katı vejetaryenler ile kan hücrelerinin yapımındaki bozukluk yaşayanlarda görülür.
Ciltte sarılığa dikkat!
Pernisiyöz anemide uyuşukluk, kol ve bacaklarda duyu azalması, nefes darlığı kasılmalar, baş ağrıları, yorgunluk, depresyon, unutkanlık ve buna benzer sinir sistemi bozuklukları gözlenir. Saçlarda ağarma ve deride sarılık fiziksel belirtilerdendir. Hastalığa neden olan pek çok faktör var. B12 vitamini sadece hayvansal kaynaklı besinlerde bulunduğu için et yememek pernisiyöz anemi için ciddi bir risktir. Ayrıca yetersiz B12 de bu aneminin gelişmesine zemin hazırlar.
KANDA B12 DÜZEYİNİ ARAŞTIRIN
Pernisiyöz aneminin baş etmeni alınan vitaminin barsaklarda emiliminde oluşan aksaklıktır. Mide, barsak veya pankreastaki bir bozukluk B12 vitamininin emilmesini engellediğinden anemi hızla gelişir. Bu hastalıkta mideye karşı antikor oluşur ve midenin asit üretimi azalır. Bu pek belirti vermez ama mide kanseri riski biraz artar. Pernisiyöz aneminin belki de en ciddi komplikasyonu, sinir sistemi üzerindeki etkisidir. B12 vitamini eksikliği omurilikte sorunlara yol açar, bacak sinirlerinin bağlı olduğu omurilik bölümlerinin bozulmasına neden olur. Bunun sonucu olarak bacaklarda karıncalanma hissedilir ve onu uyuşma, zayıflık ve denge bozukluğu izler. Daha ileri evrelerde kollar da etkilenir. Beslenmemizde günde en az 2 mikrogram B12 vitaminini besinler ile almamız gerekir. Her gün düzenli olarak ton balığı, yağsız biftek, peynir, yoğurt, yumurta ve tavuk gibi hayvansal besinleri düzenli yediğimizde bu ciddi hastalık yapan tablo oluşturan anemiden kendimizi koruyabiliriz. Yemekleri, özellikle etleri pişirirken kendi suyunda düdüklü tencerede pişirmek B12 vitamininin besinden kaybolmamasını sağlayacaktır.