Eşlerin normalde beraber uyuyup beraber uyanması gerekir. Buna “Hayat ritminin uyumu” denir. Eşlerden biri uyumak için yatağa giderken, diğeri salonda sosyal medyaya veya dizi filmlerine takılıyorsa, biri sabah işe giderken diğeri halen uyuyorsa, hayat ritimleri uyumsuz demektir.
Eşlerin hayat ritimlerinin uyumsuz olması en az dört alanda soruna yol açabilir. Bunlar; uyku ritminin bozulması, ayrılma ve buluşma ritüellerinin bozulması, sabah kahvaltısı düzeninin bozulması, cinselliğin olumsuz etkilenmesi şeklindedir.
Herkesin kendi düzeninin olduğu ailenin öyküsü
Ahmet bey ile Ayşe Hanım 25 yıldır evliler. İki çocukları var. Çocuklar üniversite öğrencisi. Ahmet Bey ile Ayşe Hanım’ın arası biraz limoni. Kavgalar, küsmeler ve idare ettikleri barışma dönemleri ile giden bir evlilikleri var. Çocuklar büyüyünce, evde herkes kendi hayatını yaşar hale gelmiş. Ahmet Bey sabah erkenden işine gidiyor. Akşamları eve biraz geç gelme eğiliminde. Erken uyumayı seviyor. Ayşe Hanım geceleri uyanık kalıp gündüz 11 gibi uyanma eğiliminde. Biraz da kavgaları azaltmak ve istenmeyen cinsellikten uzaklaşmak için bu türden bir yol bulmuşlar. Evde sabah beraber kahvaltı ancak Pazar günleri mümkün hale gelmiş.
Çifte zarar: Uyku ve hayat ritminin bozulması
Eşlerin beraber uyuyup uyanması insanların ideal uyku ritimleri açısından benzer olması beklenir. İnsan uyku düzeni güneşe göre ayarlanmıştır. Uykumuz doğanın ritmiyle normalde uyumludur. Sağlıklı bir uykunun ilk işareti güneş ışıklarıyla beraber uyanık olmaktır. Gecenin karanlığında, yatsıdan sonra, uyumamız gerekir. Modern hayat doğayla uyumlu biyolojik saatimizi bozucu özelliklere sahip. Evlerimize geç saatlerde gelecek meşguliyetler var. Gece bizleri uyanık tutacak televizyon ve sanal dünya aktiviteleri mevcut. Eşlerden birinin bile doğayla uyumlu uyku düzeni bozulduğunda, yalnız uyku ritmimiz değil, eşimizle hayat ritmimizde bozulmuş oluyor. Bu çifte zarar demektir.
Buluşma ve ayrılma ritüelleri bozulur
Eşlerin günün başlangıcında birbirinden ayrılırken ve eve dönerken bir ritüelleri olmaları beklenir. Sabah ayrılırken; sarılma, işlerin kolaylaşmasını dileme, vedalaşma yapılabilir. Akşam evde kavuşma sırasında da “Hoş geldin” sözleri veya sarılması olması beklenir. Eğer eşlerin uyku düzeni ve dolayısıyla hayat ritimlerinin beraber akışı bozulursa en azından sabah ayrılma ritüeli bozulur.
Sabah kahvaltısının bozulması
Sabah kahvaltısı günün en önemli öğünü olarak kabul edilir. Sabah beraberce uyanıp kahvaltı eden ailelerin yanında, her biri farklı zamanlarda kahvaltı yapan aileler de var. Beraber kahvaltı yapmak sağlıklı beslenmek kadar bir aile etkinliği aynı zamanda. Eşlerden birinin kahvaltısız işe giderken, diğer eşin uykuda olması eşe karşı özensizliğin göstergesi olarak algılanabilir.
Cinselliğin bozulması
Eşlerin aynı anda yatağa gitmeleri kendiliğinden olan cinsel birliktelik olasılığını arttırır. Ayrı zamanlarda uyumak ise cinsel yaşantı sıklığını azaltır. Eşin yatağa gelmemesi diğer eş tarafından reddedilme olarak algılanabilir. Cinsellik olmasa bile birbirine sarılarak uyuma eş ilişkisini güçlendirir. Ayrı zamanlarda uyuma hem cinselliği hem de sarılma imkanını azaltarak eş ilişkisine zarar vermiş olur.
Uzlaşılmış hayat ritmi farklılıkları sorun olmayabilir
Eş ilişkilerinde herkes için geçerli mutlak kurallar yerine “İyi uygulamalar” ve “Tavsiyelerden” bahsetmek daha doğru. Bazı eşler, uyku ve uyanıklık ritimleri farklı halleriyle bir düzen kurmuş olabilirler. Eğer iki taraf için bu hal uygunsa, şikayetçi değillerse sorun yok denebilir.