Yolunda gitmeyen evliliklerde bir evlilik terapistinden yardım almakta fayda var. Yalnız, bu yardım almak işi kolay bir iş değil. Önünde “psikolojk”, “ekonomik” ve “uygun bir terapist bulma” şeklinde en az üç engel var. Yine de bazı eşler bu engelleri aşarak yardım arayışına girerler. Kanaatimce bu yardım arama sürecinin 7 sık görülen hali var.
Aldatmanın öğrenilmesi sonrasında
Eşlerden birinin başka bir ilişki içinde olduğu öğrenildiğinde, oluşan halin acısı ve acilliği nedeniyle eş terapisine başvurulur. Başvuruyu bazen aldatılan eş tek başına yaparken, bazen de iki eş birlikte başvurur. Bu durumda terapinin odağı “aldatma krizi” olur ve kriz çalışması ön plana geçer. Eğer bu kriz aşılabilirse, evlilikteki diğer sorunların da ele alınma imkanı olablir.
Eşlerden birinin evi terk etmesi sonrasında
Eş terapilerine başvurunun diğer bir şekli de, eşler arasında büyük bir kavga ve kriz hali olup, eşlerden birinin evi terk ettiği zamanlarda olur. Bu kriz hali, hem yakınların yardım almayı önermesine sebep olur hem de iki eşin de terapiyi daha kolay kabul etmesine yol açar. Bu durumda kriz kadar evlilik sorunlarına çalışma imkanı olabilir.
Boşanma kararı alma sürecinde
Eşlerin bir kısmı boşanıp boşanmama kararı arasında gidip gelirken, son çıkış olarak danışmanlık almak isterler. Bu yardım alma şekli biraz gecikmiş olmakla birlikte, yine de faydalı bir terapi süreci üretebilir. Eğer eşlerden birisi veya ikisi, aslında boşanma kararı almışken, prosedürleri tamamlamak için terapiye gelirse, yardım arama çabası sahici olmadığı için, terapinin işe yararlılığı zayıf olabilir.
Şiddet sonrasında
Eş terapisine başvurunun diğer bir nedeni de, eşler arasında yaşanan şiddettir Bu tip başvurunun nedeni bazen şiddet sonrasında aralarındaki sorunun ciddiyetinin kavranmasıdır. Bazen de daha önce terapiye gelmeyi reddeden eş, mecbur terapiye gelirAyrıca eşler bu şiddet halinin tekrarlamasından korktukları için de başvurabilirler. Bu durumda da kriz hali aşılabilirse, evlilikteki diğer sorunlar da çalışılabilir.
Büyük bir kavga sonrası
Diğer bir kriz başvuru şekli de, eşler arasında içinde rezalet görüntüleri de barındıran şiddetli bir kavgadır. Bu şiddetli kavgalar her zaman içinde fiziksel şiddet içermez. Sözlü kavga aşırı boyutta yaşanır. Evde ilişkinin dengesi bozulur. Eşler artık evliliklerinin yürümediğini düşünür. Bu krizden çıkmak için yakınları tarafından danışmanlık almaya teşvik edilirler veya eşler bu durumdan çıkış için kendileri yardım alamaya karar verebilirler.
Eşlerden birinin zorlaması ile
Eşler hem evlilik sorunlarının ne düzeyde olduğu, hem de terapi yardım alma gerekliliği konusunda farklı bakış açısına sahip olabilirler. Bir eş aralarındaki sorunların ciddi olduğunu düşünürken, diğeri önemli olmadığını, sadece eşinin hassasiyetinden kaynaklandığını düşünebilir. İlişkileri için yardım almak isteyen çoğunlukla kadın, gereksiz gören ise genellikle erkektir. Az bir sıklıkla tersi durumda geçerlidir.
Evliliğimiz için yardım alma ihtiyacımız var
Bazen de eşler kriz haline girmeden, boşanma kararı arafesine gelmeden, iki taraflı ortak karar ile evlilik terapisine gelirler. Bu durumda terapinin işe yararlılığı daha yüksek olabilir. Çünkü evlilikteki sorunların daha bütüncül ele alınması imkanı olur. Eşler terapi sürecine daha katılımcı olur.