STAR Gazetesi’ndeki yazılarımda sona doğru gidiyorum. Bu yazıdan sonra bir yazım kaldı. Son yazı veda yazısı olacak.
Uzun süredir eş seçimi ve eş ilişkileri üzerine yazıyordum. Bu yazı bu konu ile ilgili son yazım olacağı için, eş seçimi ile ilgili yazdıklarımı özet ve spot cümlelere dönüştürmeye çalışacağım.
Eş arayışında olan kişilere 8 önerim olacak.
1- Eş ilişkileri ile ilgili bilgi ve becerini geliştir!
Bir işin doğasını, olup bitenleri, piyasası hakkında yeterli bilgi ve beceriye sahip değilsek yanlış yapma olasılığımız artar. Kendin, kadınlar, erkekler ve ilişkiler üzerine düşün, oku ve başkalarıyla tartış. Bu meselede filozof olmana gerek yok ama yeterli bir bilgi ve beceri düzeyine gelmen gerek.
2- Beş unsur yaklaşımını kullanmayı öğren!
Daha önce beş unsur hakkında yazmıştım. Bunlar; Fiziksel yani güzellik / yakışıklılık , zeka, kişilik özellikleri, sosyal kimlik ve evlilik felsefesi şeklindeydi.
Beş unsuru hem kendin, hem eş adayı için değerlendirip, aranızdaki uyuma bak. Benzer ve farklı olduğunuz yönleri listele. Seni bekleyen şeyleri isteyip istemediğine, kaldırıp kaldıramayacağına bak.
3- Sosyal kimlikte uyuma özellikle dikkat et!
Sosyal kimlikte benzerlik ve farklılıklar eş ilişkilerini ve ailelerle ilişkileri oldukça etkileme potansiyeline sahip. Sosyal kimlikte benzer olmakta fayda var. En azından muhtemel sorun alanlarını önceden bilip, yönetmeye hazırlan.
4- Hem tanışma hem de tanıştırılma metoduna açık ol!
Eşinle romantik bir şekilde tanışma ve aşık olmak hoş bir şey. Aşk gelip kapıyı çalarsa hoşgeldin de. Sadece yine de güvenlik ve uygunluk değerlendirmesi yap. Tanıştırılma usulune de açık ol. Bu yöntemle de aşkın gelişebileceğini unutma.
5- Evlilik zamanından 1-2 yıl öncesinden eş aramaya başla!
Ergenlikten başlayan ardışık duygusal bağlanma içeren ilişkiler yıpratıcı olabilir. Çok sayıda kişiyle bağlanma ve ayrılma ilişkisi yaşamanın maliyetleri var. Kendi cinsinle sosyalleş, karşı cinsle etkileşim halinde ol ama “erkek / kız arkadaşı olmayan eziktir” ideolojisine yenilme. En ideal zaman, evlilik için uygun olan zamandan 1-2 yıl öncesinden eş ilişkisi ara.
6- Rasyonel aklı ve duyguları birlikte önemse!
Hem akıllı analiz yap hem de duygularına kulak ver. İkisi de birbirinden kıymetli anlama yöntemleri. Karar alırken hem aklının hem duygularının kararı evet olsun. İkisine de ters iş yapma!
7- Hem sezgilerine bak hem de analiz yap!
Evlilik kararı alırken adayın kriterlerinize ne kadar uyduğunu değerlendir. Yalnız evlilik kararı formül üzerinden doğruluğu hesaplanan bir iş değil. Son karar; sezgi üzerinden verilir.
8- Kararınız mutlak olmazsa bile en azından “ağırlıklı karar” olmalı!
Hayattaki kararlarımızda mutlak emin olmak pek mümkün değil. Aynı şey evlilik kararı için de geçerli. Mutlak karar olmasa da, en azından ağırlıklı evet kararı verdiğinden emin ol!