Geleneksel toplum düzeninde eş bulmada bireyler geniş aile birlikte karar alırdı. Aile çocuklarının evlendirme sürecinde aileler sürecin merkezindeydi. Modern dönemde ise eş bulma kişilerin kendisine bırakılmış durumda. Aile ve yakın sosyal çevre ise neredeyse devre dışı kalmış durumda. Ailelerin boşluğunu ise çöpçatan siteleri doldurmaya başladı. Bu yazının temel fikri, anne ve babaları eş bulma sürecine geri dönmesini teşvik etmektir.
Tanışma veya tanıştırılma
Eş bulmanın farklı yöntemleri var. Bu yöntemleri temelde eşlerin kendilerinin tanışması veya tanıştırılması şeklinde ikiye ayırmak mümkün.
Çiftlerin kendilerinin tanışmasının değişik yolları var. Tanışma sıklıkla; okulda aynı sınıfta ders alırken, aynı iş yerinde çalışırken, toplantı sırasında, arkadaş ortamında, gezi sırasında veya facebook ortamında oluyor. Kişiler başka bir amaçla bir arada olduğu durumlarda, birbirlerine karşı ilgi duymasıyla tanışmış oluyorlar.
Tanıştırılma ise aracıların olduğu ve eş bulma amaçlı olarak kişilerin bir araya getirilmesidir. Aracılar; aile, akrabalar, arkadaşlar veya çöpçatan siteleri olabilir.
Her yöntemin avantaj ve dezavantajları mevcut
İster çiftlerin kendi tanışmaları ister tanıştırılması üzerinden olan yöntemlerin başarılı ve başarısız örnekleri var. Bu sebeple herhangi bir yönteme mutlak iyi veya kötü denemez. Her bir metodun kendine özgü avantaj ve dezavantajları mevcut. Önemli olan uygun eş bulmaktır. Bu sebeple de farklı yöntemler meşrudur.
Günümüzün dünyası çoğulcudur. Tek bir modelden ziyade farklı modellerin aynı anda işlediği ara modeller daha yaygındır. Eş bulmanın farklı yöntemleri farklı toplumsal kesimlerde uygulanmaktadır. Önemli olan, her bir yöntemin standartlarını yükseltmek, iyi uygulama örneklerini geliştirmektir.
Anneler sahaya geri dönmeli!
Modern dönemin erken dönemlerinde geleneksel eşleşme yöntemleri aşağılanıp, mutlak yanlış ve gerici bir yöntem olarak damgalanmıştır. Bazılarının postmodern dönem olarak tanımladığı günümüz dünyasında, geleneksel yöntemlerin de güçlü tarafları olduğunu anladık. Zihinlerimiz, geleneksel eş bulma yöntemlerinin meşruluğunu ve iyi örnekler oluşturabileceğini de kabullenmeli.
Eğer bir erkek veya kadın üniversite sırasında ve sonrasında iş ortamında kendiliğinden eş bulamazsa, eş bulma sorunu ile karşı karşıya kalmaktadır. Eğer romantik ve spontan eşleşme bir ideoloji haline gelirse, birçok kişi için çıkmaz oluşmaktadır.
Bu durumda çöpçatan siteleri devreye girmektedir. Anne, baba, akraba ve dostların yapmadığı iş, bilgisayarlar üzerinden ticari firmalara kalmaktır. Çöpçatan siteleri üzerinden de başarılı eşleşmeler olmakla birlikte, ailelerden daha iyi bir iş yaptığına yönelik elimizde bir kanıt yok. Bu sebeple, anneler eş bulma için sahalara aktif bir oyuncu olarak dönmelidir.
Bu zamanda oğlana kız aramak olur mu?
Birçok annenin şu türden düşünceleri var: “Bu zamanda oğlana kız aramak olur mu?”, “neyime lazım, kendisi bulsun”. Bu türden annelerle, nazım geçerse, biraz dalga geçiyorum. Onları kızdırmayacak şekilde, beceriksiz olmak, sorumluluktan kaçmak, çocuğuna rehberlik edememek üzerinden dalgamı geçiyorum.
Uygun bir eşle romantik bir şekilde bir araya gelmenin keyfine diyecek olmaz. Tanıştırılmış ve süreçte birbirini tanıyıp, aralarında aşk/sevgi gelişmiş ve evlenmiş çiftlerin de keyfi hoş olur. Sonuçta, eş bulmanın çoğul yolları meşrudur. Yeter ki o yöntemin güçlü ve zayıf tarafları bilinsin. Bu konuya devam edeceğim.