Bekarlara “evleneceği kişide hangi özellikler ararsın?” sorusunu sorup cevaplarını bir kenara yazalım. Sonra da bu kişileri takip edip evlendikleri kişilere baktığımızda, teori ile pratiğin hem tutarlı hem tutarsız yönlerinin olduğunu görürüz.
Söylenen ile yapılanın tam bir uyum içinde olmamasının temel nedeni; eş seçme sürecinin sadece teorik akıl üzerinden yürümüyor olması. Aynı şekilde sezgisel düşünce, duygular ve gerçeklikler üzerinden yürüyor.
En önemlisi de eş seçimi tek taraflı değil, çift taraflı olması. Yani sizin istediğinizin sizi de istemesi gerekiyor. Bu sebeple tek yumurta ikizlerinin neredeyse benzer olmayan tek şeyi eşleri.
Yine de “nasıl bir eş istiyorsunuz?”sorusunun gösterdiği kıymetli şeyler var. Bugünkü yazımda Türkiye Aile Yapısı Araştırmasının (TUYA) verileri üzerinden değerlendirme yapacağım.
Bekar erkek ve kadınlara tek tek aradıkları eş adayının özellikleri ile ilgili sorular sorduğumuzda, birbirinden farklı cevaplar alsak da, toplumu temsil eden düzeyde çok kişiye sorulduğunda cevaplardaki benzerlikler açığa çıkıyor.
Erkeklerin kadınlarda aradıkları özellikler
TUYA verilerini ilk incelediğimde yaşadığım duygu şu: Erkeklerimiz oldukça aklı başında. TUYA’nın aşağıda aktardığım çalışmasına göre erkeklerimiz de oldukça romantik. Erkeklerin %90’ı evleneceği kadının kendisine aşık olmasını önemli buluyor. Sadece %10’u önemli değil diyor. İstemem diyen ise yok.
Yine erkeklerin %80 gibi baskın oranı evlenecekleri kişinin aile yapısının kendi ailesine benzer olmasını önemli buluyor. Aile yapısının benzer olmasını önemli bulmayan oranı %20.
Ayrıca erkeklerimizin %60’ı güzelliğe önemli derken %40’ı önemli değil diyor. Kadının ekonomik gelirini önemseyen oranı %40’da olsa bile, halen baskın çoğunluk eşinin gelir getiren bir işe sahip olmasını ön plana çıkarmıyor.
Kadınların erkeklerde aradıkları özellikler
TUYA verilerine göre, kadınlarımızın evlenecekleri erkekte aradığı en önemli özellik, %90’la, bir işinin olması. Kadınlarımızda erkeklerimiz gibi romantik. Kadınların %90’ı evleneceği erkeğin kendisine aşık olmuş olmasını önemli buluyor. Kadınlarda erkekler gibi aile yapılarının benzer olmasın %80 oranında önemli buluyorlar. Kadınlarımızın %40’ı erkeğin yakışıklı olmasını önemli bulurken, çoğunluğu yakışıklılığı esas mesele haline getirmiyor.
Benim yorumum şu: Kadınlarımız da oldukça aklı başında.
Eş adayı kötü biri mi?
Eş Seçme Eğitim Programı sırasında katılımcılara şu dört özellik varsa arkanıza varmadan kaçın diyorum. Bunlar; sürekli ve planlı yalan dolan varsa, güç uygulayarak sizi kontrol etmeye çalışan bir zorba ile karşı karşıyaysanız, karşınızdaki paranızı ve imkanlarınızı kullanmaya çalışan bir sömürücü ise istemediğiniz halde size karşı cinsel bir zorlamada bulunuyorsa.
Eş adayı riskli özelliklere sahip mi?
Eş Seçme Eğitim Programı sırasında ikinci uyarım ise riskli özellikleri tanımak konusunda. Kişilere şu altı konuda dikkatli olmalarını öneriyorum: Öfke kontrolü olmamasına bağlı şiddet potansiyeli, aşırı kıskançlık, aşırı şüphecilik, alkol ve uyuşturucu madde kötüye kullanımı / bağımlılığı, kumar bağımlılığı ve çalışmama.
Önümüzdeki haftalarda “kötü kişi” ve “riskli kişi” meselesini daha ayrıntılı yazacağım.