Sultan II. Abdülhamid 1887'de Japonya Prensi Komatsu'nun bir savaş gemisiyle İstanbul'u ziyaret etmesinin ve hediyeler sunmasının ardından Japonya'ya heyet göndererek karşı ziyaret yapılmasını buyurmuştu. (İçten-Dıştan Entrikalar--Nuh Albayrak Sayfa 308-309) Bu ziyaret için Ertuğrul Fırkateyni seçilmişti. Ertuğrul 15 Temmuz 1889 tarihinde Amiral Osman Paşa komutasında İstanbul'dan yola çıkmıştı.
Ertuğrul 681 yolcusuyla birlikte Saygon ve Hong Kong yoluyla Yokohama'ya uzanırken yol boyunca uğradığı limanlarda coşkuyla karşılanmıştı. Özellikle İngiliz sömürgesi Hindistan'ın Bombay kentinde halk öyle bir coşmuştu ki, "bağımsız Müslüman toprağı" dedikleri gemide iki rekat namaz kalabilmek için uzun kuyruklar oluşturmuşlardı.
İngiliz istihbaratı bu olanları yakından izliyor ve anında Londra'ya bildiriyordu.
Derken 13 Haziran 1890'da Japonya'ya ulaşılmış ve heyet başkanı Osman Paşa, İmparator Mejii'yle görüşerek sultanın gönderdiği kendi el yazılı mektup, madalya ve armağanları sunmuştu.
Osmanlı heyeti Japonya'da kaldığı üç ay süresince birçok kişiyle görüşmüş ve Ertuğrul Fırkateyn'i 15 Eylül 1890'da demir almıştı.
Japon adasının güneyine doğru ilerleyen Osmanlı fırkateyni 16 Eylül gecesi saat 9;30'da Kuşimoto yakınlarında batmıştı. Kazadan sadece 69 denizci kurtulmuş 550 Osmanlı levendi hayatını kaybetmişti.
Egemen oldukları bütün İslam ülkelerinde bilim adamlarını, kitaplarla İslam okullarını yok eden İngilizler, Sultan Abdülhamid Han'ın İslamiyet'i yayma çabalarını da yakından izlemekteydi.
Halifenin bu çabalarını öğrenen İngilizler Ertuğrul Gemisini gerçekleştirdikleri, bir sabotaj sonucu batırmış, onca Osmanlı levendi öldürülmüştü...