Büyük Roman buluşmasında bir kez daha gündeme geldi.. Erken yaşta evlilik mağdurları.. Her lafı geçtiğinde Aysel Gürel’in ‘Ünzile’si eşliğinde konuşulan.. Ayıplanarak anlatılan.. Taraflarının kınandığı o mesele var ya.. İşte o mesele, kimse kusura bakmasın ama bir Türkiye gerçeğidir.. İki sene önce iletişimi hatalı yapılan bir yasa tasarısı nedeniyle ülke gündeminde çokça yer bulmuştu. Sonra rafa kalktı. Tasarı rafa kalktı ama 4 bine yakın ailenin dramı bitmedi. 9 bine yakın çocuğun babası, annesiyle erken yaşta evlendiği için cezaevinde.. Sözüm ona kadını koruyan yasa nedeniyle kadınlar mağdur. Kocaları cezaevinde olan binlerce kadın çaresiz bekleyişini sürdürüyor. Evet fırsat bulup Romanlar dile getirdi Külliye’de bu problemi. Fakat sırf Romanların değil. Anadolu’nun dört bir yanında binlerce ailenin ortak sorunu bu... Kimse devlet eliyle küçük yaşta evlilikler özendirilsin demiyor. Hatta daha da sert önlemler alınsın. Ama fiili durumda yaşanan mağduriyetler için de bir ara yol bulunsun. ‘Koruyacağım’ dediği kadını mağdur eder mi devlet ya hu?.. Asıl korkum ne biliyor musunuz?.. Cinsel istismar düzenlemesi bu aileleri vurmaz inşa’Allah..
Hollywood ve terör saldırıları arasındaki ilişki başka
Dizi uyarlaması Türkiye’de de yayınlanmakta olan “Handmaid’s Tale” romanının yazarı Margaret Atwood’a göre, El Kaide, 11 Eylül saldırıları fikrini Star Wars’tan almış.. Handmaid’s Tale’ın 2000 yılındaki opera uyarlamasının İkiz Kuleler’in havaya uçtuğunu gösteren sahneyle başladığını anlatan Kanadalı ünlü yazar, “Saldırının ardından o kısmı çıkarmak zorunda kaldılar” diyor.. Fakat Atwood’a göre teröristler fikri kendisinden değil, Star Wars’tan almış.. (Variety Dergisi) Atwood bir yerinden yakalamış meseleyi.. Fakat okuması hatalı.. Önce filmlerin yapıldığı, teröristlerin buradan ilham aldıkları doğru değil.. Sansasyonel olayların filmlerinin çekilmesi ise bu yazının konusu değil.. Atwood’un yakaladığı benzerlik, senaryonun aynı ellerden çıkmış olmasından kaynaklanıyor.. Usame Bin Laden’in Nangarhar’da Tora Bora dağlarında Star Wars izlediğini varsaymak çok rasyonel görünmedi gözüme..
Gerçek reklamların vergileri zaten ödeniyor
Maliye Bakanı Naci Ağbal; “ister gerçek isterse sanal ortamda ticaret yapın, bugünkü kanunlarımıza göre vergi vermek zorundasınız” dedi.. Yani Instagram fenomenlerine vergi geliyor.. Şimdi bir dakika müsaade isteyeceğim.. Maliye Bakanı ya da bürokratları haklı olarak sanal reklamların peşine düşmüş durumda. Fakat atladıkları nokta şu. Eğer reklamı yasal bir ürün, konvansiyonel medya dışında bir mecrada tanıtılıyor olsa bile parası yasal yollarla ödenir zaten. Yani bir Instagram fenomeni, kendi sayfasında ürün tanıtımı yapıyorsa bunun bedelini fatura karşılığında şirketi üzerinden alıyor demektir.. Diğer konu, yani o mecrayı reklam panosu gibi kullanma meselesi, Instagram’ın patronu ile o hesabın sahibi arasındaki bir ticari meseledir.. Demem o ki, devlet bu paranın vergisini zaten alıyor.. Oysa tehlike bambaşka.. Bu sayfalarda, reklamı sorunlu olan bazı ürünler tanıtılıyor ünlüler tarafından. Zayıflama hapları, kas şişirme bilmem neleri falan.. Bu ürünlerin reklamı yasal olmadığı için ödemeleri de vergilendirilmiyor haliyle. Fakat Maliye’nin elinde bunların reklam olduğunu saptayacak bir ölçme birimi yok. Eğer yapabiliyor olsaydı, sosyal medyayı beklemezdi.. Televizyon haberleri içine gizlenmiş sağlık reklamlarını köşe yazıları içine gizlenmiş başka reklamları çözerlerdi. Hanut gezilerinin karşılığı yazılan yıkama yağlama yazılarından vergi alırlardı ispat edebilselerdi. Öbür türlüsü zaten vergilendiriliyor sorun yok orada..