Razaman’da dengeli beslenmek ergenlik çağındaki gençler için büyük önem taşıyor. Peki iftar ve sahurda nelere dikkat etmek gerekiyor? ...
Büyüme ve gelişme ergenlik çağındaki gençlerde daha hızlıdır bu nedenle yeterli ve dengeli beslenmeye oldukça özen gösterilmelidir. Türkiye’de yapılan çalışmalar ergenlik çağındaki gençlerin sahura kalkmamalarına bağlı olarak gün içinde düzensiz seyreden kan şekerleri sonucu, iftardan sonra yağlı ve kalorili atıştırmalara yöneldiklerini göstermiş.Sahurda 2 yumurtadan yapılacak bir omlet, yanında domates, salatalık, maydanozdan oluşan bir tabak, 1 bardak süt ve bir avuç badem hem büyüme ve gelişmelerine katkı sağlayacak, hem de onları tok tutacak bir alternatiftir. Anne babalara burada büyük bir görev düşüyor. Onları bilinçlendirmek, sağlıklı gelişimleri için çok önemli. İşte sizlere önerilerim:
- İftardan sahura kadar erkekler en az 9, kızlar en az 7 su bardağı su içmelidir.
- Yemekten bir saat sonra en az 45 dakika orta tempoda yürüyüş yapmak kilo kontrolü sağlar, sindirime destek olur.
- İftarda mutlaka 1 bardak su, ardından mideyi rahatlatacak yoğurtlu, sebze, kurubaklagil veya tahıl çorbasından içilerek başlanmalıdır.
- Erkekler iftarda en az 6-8 köfte büyüklüğünde beyaz veya kırmızı etten birini tüketmeli. Kızların ise 3-4 köfte büyüklüğünde yemesi yeterli olacaktır. 8İftarda et yemeğinin yanına sebzeli spagetti, nohutlu bulgur pilavı gibi glisemik indeksi düşük yemekleri mutlaka tüketmelidir.