Cumhurbaşkanı Erdoğan 22 Nisan'da Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani'nin daveti üzerine Irak'a resmi bir ziyaret gerçekleştirdi.
Başbakanlık dönemindeki ziyaretten 13 yıl sonraki bu ziyaret, bölgemizde olumlu büyük değişikliklere kapı aralayacak.
Kalkınma Yolu Projesi'nin başlatılmasıyla ilgili dörtlü mutabakat (Türkiye, Irak, Katar ve birleşik Arap Emirliği) ile bu konudaki kritik eşik aşılmış oldu.
Ayrıca 27 anlaşma ve mutabakat zaptlarıyla ikili ilişkilere; kurumsal, yapıcı ve sonuç üreten bir hüviyet kazandırmaya yönelik tarihî bir adım atıldı.
Neden tarihî bir adım?
1. Özellikle Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY), "Kürtler birbiri ile savaşıyor" algısının tarafı olmamak için bugüne kadar PKK ile mücadelede Türkiye'nin yanında yer almadı. Değişik şekillerde Türkiye oyalandı.
Irak, kısa süre önce terör örgütü PKK'yı yasaklı örgüt ilan etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ziyaret dönüşü uçakta gazetecilere, "Ülkemizin bundan duyduğu memnuniyeti dile getirdik." dedi.
Şimdi sırada, PKK'nın resmen terör örgütü ilan edilerek Irak'taki mevcudiyetinin sonlandırılması var.
Bu, elbette kolay olmayacak. Suriye'nin kuzeyinde PKK'ya bir terör devleti kurdurmak için en büyük desteği veren ABD, içimizdeki etki ajanları, 5. Kol elemanlarıyla yeni fitne kazanları kaynatacak.
2. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bağdat'tan sonra Erbil'e geçti.
Erbil, IKBY'nin merkezi. 1,1 milyon nüfuslu bir şehir.
Erdoğan, Erbil'de IKBY Başkanı Neçirvan Barzani, IKBY Başbakanı Mesrur Barzani ve Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Lideri Mesud Barzani ile görüştü.
Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmede, PKK meselesinin artık gündemden çıkartılmasının vaktinin geldiğini, Türkiye'nin terörle mücadelede ortaya konan birlikteliğe önem verdiğini ve bunu ileri seviyeye taşıma kararlılığının bulunduğunu ifade etti.
Erbil ziyareti ve buradaki görüşmeler, Kandil baronlarını, PKK'nın partisi DEM'i panikletecek önemdedir.
Erdoğan'ı ve Türkiye'yi "Kürt düşmanı" ilan PKK/DEM, Erbil'deki atmosferden çok rahatsız oldu.
Türkiye'deki "Vatan, Bayrak, Devlet bir" diyen Kürt kardeşlerimiz ise sevindiler. "Sayın Cumhurbaşkanımız, Kürt ve Türk kardeşliği için önemli bir köprüdür" dediler.
PKK terörü ile mücadele, Erbil yönetimini de iki arada bir derede kalmaktan kurtaracaktır.
PKK/PYD/YPG terör örgütü, Kürt Bölgesel Yönetiminin de, Irak'ın da istikrarına, kalkınmasına, huzuruna bir tehdittir.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, noktayı koydu: "Biz terörü öyle ya da böyle yok edeceğiz. Biz bu konuda kararlıyız. Terörle ve terör örgütleriyle birlikte yol yürüyenlere, terör örgütlerini maşa olarak kullananlara meydanı asla bırakmayacağız."
3. Türkiye ile Irak arasında imzalanan 26 anlaşma, ziyaretin tarihî niteliğini anlamamıza yeter.
Savunma Sanayii Alanında Stratejik İşbirliği Mutabakat Zaptı, Enerji Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptı imzalandı.
Yine İki ülkenin İçişleri Bakanları arasında Güvenlik İşbirliği Mutabakat Zaptı, Savunma Bakanları arasında Askeri Eğitim İşbirliği Mutabakat Zaptı imzalandı.
Bilim, Teknoloji ve Yenilik Alanlarında İşbirliği Mutabakat Zaptı ile Ekonomik ve Ticaret Ortak Komitesi Kurulmasına Dair Mutabakat Zaptı da imzalanan diğer başlıklar...
4. Bin yılın projesi, Kalkınma Yolu'nun gerçekleşmesi için terör belâsının sona erdirilmesi gerekecek.
Türkiye'nin öncülüğünde Irak, Katar ve BAE arasında ilk imzaların atıldığı tarihi Kalkınma Yolu Projesi'nin, dünya ticaretinde dengeleri değiştirmesi bekleniyor.
Irak'ın Fav Limanı'ndan Türkiye'ye, oradan Amsterdam ile Londra gibi ticaret merkezlerine uzanacak projenin yatırım büyüklüğü 16 milyar doları buluyor. Ovaköy Sınır Kapısı'ndan Türkiye'ye girecek Kalkınma Yolu için 615 km demir yolu, 320 km kara yolu yapılacak. Irak tarafında ise bin 200 km demir ve kara yolu inşa edilecek.
Yeni İpek Yolu olacak Kalkınma Yolu'nun güvenliği, sadece Irak'ı değil, Çin'den Avrupa Birliği'ne pek çok ülkeyi ilgilendirecek.
Kısacası PKK, yolun sonuna geliyor...