Okul çağı çocuklarının bağışıklık sistemi güçsüz olduğu için bu yaşlarda enfeksiyon ve salgın hastalıklara yakalanma ihtimali yüksektir. Çocuklar belli vitamin gruplarını yeterli miktarda alırsa bağışıklık sistemi hastalıklarla daha kolay mücadele eder.
Çocuklar bağışıklık sistemlerinin düşmesi nedeniyle daha sık rastlanır. Özellikle okul çağı çocuklarında bu şekilde üst solunum yolu enfeksiyonları ve ishaller kolayca yayılır. Bu konuda en önemli iki vitamin olan C ve E vitaminleri bağışıklık sistemi dengede tutmada oldukça önemlidir.
-B1: Sebzelerde, tahıllarda, baklagillerde, meyvelerde bulunur. Gelişme döneminde kişinin sinir sisteminin gelişimi ve metabolizma hızının artırılması için gereklidir. Eksik alınması halinde iştahsızlık, sinir, kalp ritminde düzensizlik, sinir sistemi bozuklukları gibi rahatsızlıklara neden olur.
-B2: Süt ve süt ürünleri ile yeşil sebzelerde bulunur. Böbrek, dalak gibi sakatatlarda vardır. Eksikliği görme bozukluklarına, dudak kenarlarında çatlaklara, der ve mukoza hastalıklarına yol açar.
-B6: Yeterli miktarda tüketilmediğinde ağız ve burun çevresinde yağlanma görülür. Et, yumurta, tahıllarda bulunur.
-B12: Et, balık ve deniz ürünlerinde bulunur. Eksikliği sinir sistemini sarsar ve zedeler. Anemiye de yol açabilir.
-C: Bu vitamin turungiller, ıspanak, brokoli, domates ve yeşil yapraklı sebzelerde bulunur.
-A: En çok yumurta ve sarı meyvelerde bulunur. Yetersizliği boy uzamaması, göz kuruması, kilo alamama, tavukkarasına neden olur.
-D: Vitaminin alınmaması sinirlilik, terleme, kaşıntı, uyku bozukluğu, diş çürümeleri, güçsüzlük ve halsizliğe neden olur. Çocuklarda raşitizm hastalığının oluşumuna ortam hazırlar. En çok peynir, süt ve yumurtada bulunur.
-E: Metabolizma hızını arttırır ve vücuttaki toksinlerin atılmasını sağlar. Sebzeler, sıvı yağ, tahıllar, fasulye ve tavukta bulunur.
-K: Yeşil yapraklı sebzelerde bulunur. Az alındığında dişeti kanamaları görülür. Ispanak, kabak, lahana, karnabahar, marul, bezelye, yoğurt ve yumurta K vitamininden zengindir.