Tatil geldi, evler revire döndü! Anne babalar şu sıralar en çok ballı-zencefilli karışımları konuşuyor, birbirleriyle tarifler paylaşıyorlar.
Bardağın dolu tarafına odaklanmaya çalışıyorum; ‘Bünyeleri kuvvetli. Bal-zencefil de işe aradı. Ayağa kalktılar’ diye seviniyorum. ‘Bardağın yarısı boş!’ diyen tarafım da ‘Okullar açılınca bakalım ne olacak? Grip virüsü her yerde!” diyor. En sonunda ‘bir uzmana danışmaya karar verdim. Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi Çocuk Sağlığı ve Yenidoğan Uzmanı Prof. Dr. İpek Akman “Solunum yolu enfeksiyonları için önemli olan çocuğun vücut direncinin yüksek tutulması. Aksi takdirde enfeksiyon ilerleyebilir, bakteriler enfeksiyonu ağırlaştırabilir” diyor.
Beslenme bozukluklarının bağışıklık sistemini zayıflatarak enfeksiyonlara yol açabildiğini ifade eden Prof. Dr. Akman, bu nedenle obez çocuk ve kişilerin daha sık hasta olduğunu belirtiyor. Akman, enfeksiyon riskini artıran etmenleri şöyle sıralıyor: “Çocuğun bulunduğu ortamın kalabalık olması çocukların birbirlerine enfeksiyon bulaştırma ihtimalini artırır. Solunum yolu enfeksiyonuna neden olan mikroplar hasta kişilerin bulunduğu ortamda nefes yoluyla veya öpüşürken, el sıkışırken ortaya çıkan damlacık enfeksiyonu yoluyla alınır.Kış aylarında kapalı mekanlarda bulunulması, enfeksiyonu olan bir kişinin diğerlerine de enfeksiyonu bulaştırmasına neden olabilir.Havalandırmasız veya sigara içilmiş kapalı ortamlarda bulunma, toplu taşıma araçlarının daha sık kullanılması enfeksiyonların yayılmasını kolaylaştırır. Alerjisi olan çocuklarda burun tıkanıklığı sıktır, sinüzite yatkınlık vardır.”
“Bu riskleri bertaraf etmek mümkün mü?” Prof. Dr. Akman, bu soruyu şöyle yanıtlıyor: “Çocuklara hijyen kuralları iyi öğretilmeli. Tuvaletten sonra ve yemek masasına oturmadan önce ellerini yıkaması için teşvik edin. Okuldan eve geldikten sonra ellerini ve yüzünü yıkaması gerektiğini hatırlatın. Bardak, fincan, kaşık gibi günlük kullanılan eşyaları paylaşmamayı öğretin. Mikroplar en çok elle yayıldığından gözlerine, burnuna ve ağzına elleriyle dokunmaması gerektiğini anlatın. Öksürme ve hapşırma sırasında ağzını ve burnunu kağıt mendil ile kapatmayı, mendil yoksa el yerine kolunu kullanmayı öğretin.” Prof. Dr. Akman, aşıların düzenli yaptırılması ve kaydının tutulmasına dikkat çekiyor.