Sabah içilen elma sirkesinin yağları yaktığına dair inanış var. Oysa, bilimsel çalışmalar aksini gösteriyor. Özellikle aç karnına içilen sirke mide delinmesine neden olabiliyor.
Elma sirkesini sabah aç karnına içmenin yağları yakıp yakmadığı yönündeki sorularla sık karşılaşıyorum. Daha önce elma sirkesinin tek başına sabah aç karnına içilmesinin mide delinmesine gidecek kadar sağlık sorunları yaratabileceğinde bahsetmiştim. Salatalara tat vermek açısından kullanmanın bir zararının olmayacağını da paylaşmıştım.
Mucizevi bir iksir değil
Kolay bulunması ve ucuz olması sirkenin faydalarının abartılmasına, özellikle elma sirkesinin sankı mucize iksir gibi sayılmasına neden oldu. Bilimsel çalışmalar, sirkeye atfedilen faydaların abartılmamasını, hatta fazlasının zararlı ile olabileceğini gösteriyor. Elma sirkesi, elmanın kendisinin veya kabuğunun bakteri ve mantarlar tarafından parçalanması sonucunda oluşur. İlk aşamada elmadaki şeker bakterilerce parçalanarak alkole çevrilir. Bu yüzden sirke yaparken tatlı elma tercih edilir. İkinci aşamada alkolde parçalanır ve sirke ortaya çıkar. Sirke içinde vitamin ve mineral de bulunan asittir.
Her derde deva değil
-Sirke ve şeker hastalığı: Sirkenin şekerin kontrolüne yardımcı olduğunu gösteren birkaç bilimsel çalışma vardır. 2007 yılında, tip II diyabeti olan hastalarda yapılan bir çalışmada yatarken alınan iki kaşık elma sirkesinin ertesi sabahki açlık şekerini yüzde 4-6 oranında düşürdüğü kaydedildi.
-Kolesterol, hipertansiyon ve kalp hastalığı ilişkisi: Sirkenin kolesterolü düşürdüğü kanıtlanmadı. Aynı şekilde tansiyona iyi geldiği ve kalp hastalığını önlediği yolundaki bilgiler de ispat edilemedi.
-Kanser ilişkisi: Bu konuda çalışmalar çelişkilidir. Bir çalışmada elma sirkesinin yemek borusu kanserini azalttığı gösterilmiş, bir başka çalışmada ise mesane kanseri oranlarını yükselttiği iddia edilmiştir.
-Sirkeyle kilo kaybı: Elma sirkesinin kilo kaybına yardımcı olduğuna dair haberler doğru olabilir. Bu etkisini tokluk hissetmemizi sağlayarak yaptığı düşünülüyor. 2005’te yapılan bir çalışmada bir dilim ekmek yiyenlerle, ekmekle birlikte sirke içenler karşılaştırılmış, sonuçta sirke içenlerin kendilerini daha tok hissettikleri ortaya çıktı. Ancak vücut yağlarını yaktığı efsanesi tamamen bir aldatmaca. Sirkenin direk kilo verdirdiği, yağları yaktığı ispatı yoktur.
Günde iki tatlı kaşığından fazlası zarar
Sirkeyi cildinize sürmeyin, siğil tedavisinde kullanmayın, her gün düzenli tüketmek istiyorsanız günde iki tatlı kaşığından fazla içmeyin. Neticede asit. Kaşıkla içenler, suyla ağızlarını çalkalamaya dikkat etmeli. Özellikle kendi yaptığınız sirkeleri sulandırmadan kaşıkla içmeniz doğru olmaz. Elma sirkesi en başta dişlerimiz için risk teşkil eder ayrıca yemek borusu ve mideyi de rahatsız edebilir. Şeker hastası değilseniz, sağlıklı kişilere aç karnına direk sirke içmelerini de önermem. Salataları lezzetlendirmek veya baklagil çorbalarına ekleyerek tüketmek sağlıklıdır