Tolumda ekşi elmanın kan şekerini yükseltmediği yönünde yaygın inanış var. Oysa üç ekşi elmadaki karbonhidrat oranı bir küçük muzdan daha fazla.
Toplumda yanlış inanışlara bağlı beslenme bilgileri hem diyabetli kişilerde hem de şişmanlığın tedavisinde sağlığa olumsuz sonuçları doğurabiliyor. Bunlardan en belirgin olanlarından biri de ekşi elmanın kanda şekeri yükseltmeyeceği veya kalorisinin daha az olduğuyla ilgili yanlış bilgidir. Özellikle meyvelerde bu kanıya varan toplumun her kesiminden bireyler ekşi tatlı olan meyvelerin daha az şeker içerdiğini düşünüyor. Oysa kandaki şekerimizin yükselmesine neden olan farklı tatlarda olan meyvelerin ortak içerdiği karbonhidratlardır. Karbonhidratların her bir cinsi farklı tatlılık derecesine sahip iken ayrıca meyvelerde tadın ekşi olup olmamasını sağlayan ise meyve asitleridir.
Karbonhidrat değeri farklı değil
Meyvelerin 1 porsiyon miktarları yaklaşık 12-14 gram arasında karbonhidrat içerir. Eğer bunu ekşi elma üzerinden örneklendirecek olursak her biri ortalama 100 gram olup yaklaşık 14 gram karbonhidratı vardır. Bu tüm elma çeşitleri için de aynıdır. Eğer tadı ekşi diye siz 3 ekşi elma yerseniz 42 karbonhidrat alacak ve kan şekerini sadece 1 küçük boy muz yemekten daha da hızlı yükseltmiş olacaksınız.
Tadı değil yenilen miktarı önemli
Şişmanlığın temelde fazla kalori tüketimine bağlı olarak vücudun sağlığı bozacak miktarda yağ depolaması olduğuna göre yediğimiz yiyeceklerin tatlarının formu değil miktarın vücudumuz üzerinde etkileri önem kazanıyor. Sonuç olarak karbonhidrat içeren yiyecekleri muhakkak beslenmemizde bulundurmalı ancak miktarında uygun porsiyon ölçülerinde yemeye özen gösterilmelidir.