Bağışıklık sisteminden, şekere kadar metabolizma için sayısız faydası olan vişnenin hakkını veriyor musunuz?
Kırmızı ikiz kardeşler kiraz ve vişne beslenmemizde bolca yer vermemiz gereken iki sağlık bombası. Şekeri hayatımdan çıkaralı tam sekiz sene oldu. Şeker çıkınca gıdaların yapısı ve niteliğiyle ilgili çok araştırdım, okudum, denemeler yaptım ve ciddi ciddi kendi kendime denek oldum. Metabolizmamın dağıldığı ve iyileşmeye çaba gösterdiğim ilk dönem hakkını ödeyemeyeceğim bazı meyve ve sebzeler var. Vişne de onlardan biri. Kiraz taze yendiği ve tariflere girmeyi pek sevmediği için ekşiliği ile kişisel olarak benim hayran olduğum vişne daha geniş bir şekilde hayatımda olmuştur. Doğru beslenmek metabolizmanın tek ilacı: Başım ağrımıyor, midem bulanmıyor, tansiyonum inip çıkmıyor, acıkma ataklarım yok hatta araba yolculuğu bile artık tutmuyor ki çocukluğumdan beri en büyük kabusumdu bu. En önemlisi de kan şekerim dalgalanmadığı için artık hızlı yorulmuyorum. Sekiz yıl önce doktorumun verdiği ilacı bir tarafa atıp, önerisine sıkıca tutunarak ‘olmazsa yapamam’ dediğim şekeri hayatımdan çıkartmak, sanırım bu güne kadar aldığım en doğru karardı.
Vişne, rafine şeker olmasa da onlarca tarife lezzet veriyor
Olan oldu diyorum çünkü bir çok tarif benim için tarih oldu. Onlarca, yüzlerce tariften bahsediyorum. Çok önemsediğim araştırma yaparak keyifle toparladığım geleneksel formüller, kendi mutfağıma ait lezzetli reçeteler şekersizlikten nasibini aldı. Üstelik mutfakta çok sık kullandığım malzemeleri de etkiledi bu durum. Mesela, vişne! Parıl parıl nefis bir vişne reçeli ne güzel şeydir ve fakat şekersiz olur mu? Yalan yok olmaz, olmuyor. İlk etkilenen tariflerim kıvamıyla, lezzetiyle, berraklığıyla pek övündüğüm reçellerim olmuştu. Zaten vişne ve şekerle sayısız lezzet ortaya çıkıyordu. Sonra fark ettim ki, şeker olmadığında malzemeler aslında daha özgür. Reçel konusunu çözdüm mü hayır, yerine rafine şekersiz marmelat yapıp yiyorum. Neyse geri dönelim, o dönem şekersiz formüllere yoğunlaştım ve arkasından altı yıl önce şeker tüketmeyenler için rehber olmasını arzu ettiğim “şekerSİZ” dünyaya geldi. Altı yıllık aradan sonra güncelleme yaptığım kitap, bir iki ay önce yeniden basıldı. Çok kişiye şifa olmaya devam ediyor. Rafine şekeri hayatından çıkarınca aslında malzemelerin lezzetini, faydasını daha çok hissediyorsun bu bir gerçek. Vişne gibi klinik olarak faydaları kanıtlanmış meyvelerin emin olun rafine şekerle piştiğinde etkisi kalmıyor. Elbette vişnenin en güzel sezonunda sizler ondan reçel veya komposto yapıp başka tarif aramayabilirsiniz. Ancak vişne o kadar müthiş bir malzeme ki onlarca tarife rafine şeker olmasa da lezzetiyle hayat verebilir. Hiç olmadı çekirdeklerini çıkartıp biraz balla torbanın içinde harmanlayın ve dondurun. Donmuş olarak tane tane tüketin veya kurutun. Bence vişnenin hakkını vermek önemli çünkü şifası büyük.
Vişneli pofuduk
Bu son derece basit bir tarif. Öncelikle gerekli olan iyi bir çörek tarifi. Bunun için 3 su bardağı ekmeklik una 1 su bardağı süt, 1 yumurta, 40 gr oda sıcaklığında tereyağı, 1 yemek kaşığı mahlep, bir tutam tuz, 4 yemek kaşığı agave şurubu ve 2 çay kaşığı dolusu kuru maya koyup yoğurun, 1 saat mayalandırın. Hamuru 10 eşit parçaya bölün ve her birini uzatıp içine, biraz agave şurubu ve vanilya tozu ile harmanlanmış çekirdeksiz vişneleri koyup rulo yapın. Diklemesine yağlanmış kek kalıbına aralıklı sıralayın. Üzerini kapatıp 1 saat iki katına çıkması için mayalandırıp 200°C’de üzeri kızarana kadar yaklaşık 20 dk pişirin. Peynir veya süt kaymağı ile servis yapın.
Faydaları saymakla bitmiyor
- Glisemik indeksi düşük bir meyve. Şeker hastaları rahatlıkla tüketebilir.
- Kas ve eklem yangılarına iyi gelir ama günde 200 gr tüketilirse! (Bu vişne tüketimi için biraz zor bir gram sanırım) 150 farklı flavonoid içerisinde en yüksek antioksidan kapasiteye sahip.
- Günde 25 gram vişne antioksidan ihtiyacının günlük karşılığını karşılamakta.
- Antioksidan etkisi sebebiyle kanser hücrelerinin çoğalmasını önlediği hatta bu hücreleri öldürdüğü iddia ediliyor.
- Bağırsak sağlığı için bol miktarda lif ve C vitamini bulunuyor.
- Vitamin A açısından zengin olması ve sahip olduğu antioksidanlar ile göz sağlığı için önemli.
- Yapılan bir araştırma sonucuna göre içindeki ‘cyanidin’ maddesi iltihap engellemede aspirinden daha etkili.
- Günde bir avuç vişne melatonin hormonu salgılıyor ve uyku düzenini dengeliyor.
- Kalp ve damar hastalıklarına olumlu ektileri var.
- Vişne sapı ve gövdesi ile ilaç sektöründe de kullanılan bir meyvedir.
- Hem kabızlığa hem de ishale iyi geliyor. Lif açısından zengin olan vişne bağırsak iltihabı için de etkili.
- Beyin fonksiyonu için düzenli alındığı takdirde faydalıdır.
Vişne Mostarda
Meyve aromaları ile buluşan hardalın keskin tadından oluşan “Mostarda” bir İtalyan sosudur. Kıvamı yoğundur, et, balık, sebze ile son derece uyumludur. İstediğiniz meyve ile yapabilirsiniz ama vişne bu sosa bence son derece derin bir etki veriyor. Benim küçük değişikliklerle uyguladığım mostardayı beğeneceğinizi umuyorum. Bir hafta on gün tazeliğini korur, tabi buzdolabında! Bir sos tenceresine bir su bardağı çekirdeksiz vişne ve rendelenmiş bir adet armudu koyun. Üzerine iki yemek kaşığı kadar agave şurubu, bir kahve fincanı kadar balsemik sirke, bir tutam tuz, irice çekilmiş karabiber, bir tutam iple bağlanmış lavanta tutamı ve yeşil limon kabuğu ekleyip ateşe alın. Kısık ateşte iyice kalınlaşana kadar pişirin. Ocaktan alın ve iki yemek kaşığı tereyağını kendi sıcaklığında eritip, bir yemek kaşığı hardal ve bir çay kaşığı toz hardal ekleyip karıştırın. Bu sosu ızgara sebze, peynir veya etlerle birlikte bol roka ile servis edin. Ben ızgara kabak ve keçi peyniri ile çok yakıştırıyorum.