Çocuklarda obezite giderek daha sık görülüyor. Mevcut eğilim devam ederse 2025’e kadar 5 yaşın altında obezite ya da aşırı kilo sorunu yaşayanların sayısının 70 milyona ulaşması bekleniyor. Çocuklar daha az taze sebze, taze balık yerken daha fazla yağ ve şeker tüketiyor. Ebeveynler, çocukların sağlıklı beslenmesi gerektiğini biliyor ancak bunu sağlamak çok zor. Çünkü çocuklar sağlıklı yiyecekleri sıkıcı ve lezzetsiz buluyorlar. Beko, bu proje ile ebeveynlerin çocuklarını sağlıklı beslenmeye teşvik etmesine yardımcı olmak istiyor. Proje, farklı coğrafyalardaki çocukların, kahramanları gibi beslenmelerini sağlayarak, sağlıklı gıdaları çocuklar için cazip hale getirmeyi amaçlıyor.
Massimo Bottura’nın atılmak üzere olan yiyeceklerle hazırladığı yemeklerden iki gün üst üste tatma şansım oldu. “Ben insanların midesi için pişirmiyorum. Dokunmak istediğim yer insanın zihnidir” diyor. Dürüst olmalıyım, dünyada 50 kişilik listede, üçüncü sırada yer alan bir şefin yemeklerinin zihnimde bu lezzetlerle kalmasını istemiyorum, restoranına kesin gitmeliyim. Bir gün önceden kalan pişmiş pizza hamuru, kullanılmayan sebze kökleri, patates kabukları, dolapta kalmış soslar… Tüm bunlar Bottura’nın anlattığına göre israfı önlemek için kullandığı malzemeler. Onu dinledim, çok etkilendim, yaptıklarını gördüm ve atık malzemelerle yaptığı lezzetleri denedim. Aklıma takılan soruları da Botturra’ya sordum.
Amerika’da yaşadığınız bir anınızdan bahsederken, dolapta gördüğünüz guacamole’nin küflendiğini ve onunla bir yemek yaptınızdan bahsettiniz. Hatta bozulmak üzere olan tavuklardan yaptığınız yemekleri de anlattınız. Bu kadar ileri gitmek insan sağlığı açısından riskli olmuyor mu?
Tabii ki değil. İşlenmiş yiyecekleri tekrar kullanmak, sağlığa zarar verecek olan artık yenilemeyecek durumdaki gıdaların kullanılması anlamına gelmez. Bu profesyonelliğimi ve yaratıcılığımı birleştirerek onları ziyan etmeden yeni tarifler yaratmam ve gıdalara ikinci bir hayat vermem anlamına gelir.
Kimileri yemekten çekiniyor ama yaptıklarınızı tatmak için sırada bekleyenler var. Bu güveni nasıl sağladınız?
Tarihi geçmiş bayat ekmek , fazla olgunlaşmış, çürümeye yüz tutmuş (bereli) sebze demektir. Bunlar benim için lezzetli tarifler yaratabileceğim normal ve sağlıklı ürünlerdir.
Tabii ki tarihi geçmiş et ve süt ürünlerinden bahsetmiyorum. Bu tehlikelidir ve zehirlenmeyle sonuçlanabilir
Bir yemeği hep mi atıklar üzerinden tasarlıyorsunuz?
Ben profesyonel bir şefim ve bana ulaşmak için kilometrelerce yol kateden müşterilerim için istisnai tarifler yaratıyorum. Restoranım dünyanın en iyileri arasında sayılıyor. Şüphesiz sadece atık gıda ile ilgili değilim. Bu benim için hiçbir kar amacı gütmeyen kültürel bir kuruluş olan Food for Soul olarak devam ettirdiğim bir tema.
Sizin için yemek nedir?
Benim için yemek; kültür, etik, estetik, gelenek, teknik, duygu, sanat ve müziktir.