Eğitim, okul çağında çocuğu bulunan ebeveynlerin her daim gündemindeki mesele. Dersler, ödevler, sınavlar... Çocuklar bir yandan dert yanıyor, aileler bir yandan. İstiyoruz ki çocuklarımız hem okuldan keyif alsın hem de notları iyi olsun! Çok mu zor? Aslında değil. Uzmanlar, öğrenmeyi seven çocuğun derslerinin de iyi olacağını vurguluyor. Eğitim sorununu çözüp büyük başarılara imza atan Finlandiya, Norveç, Güney Kore gibi ülkeler ne yapmış diye araştırırken bu alanda yurtdışında da çalışmalar yapmış bir isim ile tanıştım. Avrupa Eğitim Kurumları CEO’su Gökhan Coşkun Asya, Avrupa ve Amerika’daki eğitim sistemleri üzerine çalışmış, Bahçeşehir Üniversitesi’nin ABD’deki okulunu kurmuş. Coşkun sözlerine, “Türkiye’nin bence en önemli sorunu eğitim. Bunu ülkenin gelişmişlik düzeyinden ama daha da önemlisi toplumsal yaşamdan anlıyoruz. Ciddi bir stres, endişe, tahammülsüzlük var toplumsal yaşamda” diye başlıyor. Gelişmiş ülkelerin eğitim modeli olarak ‘bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik’ kelimelerinin İngilizce’deki baş harflerinden oluşan STEM uygulamalarını hayata geçirdiğini anlatan Coşkun, bu konuda şunları söylüyor:
“Matematik ve fen bilimleri uygulamaları bütünsel bir müfredat haline getirildi. Teknoloji ve mühendislikle ilgili kavram ve beceriler de ders bütünlüğü sağlanarak uygulanabilir projeler şeklinde hayata geçirilecek. STEM uygulamaları ile eğitimi okul dışına çıkarıyoruz. Çocuklara öğrendikleri kavramlarla ilgili kamp ya da iş yeri ortamında uygulama olanağı veriliyor. Çocuğun yapabildiğini görmesini, özgüven ve merakının üzerine konan yaratıcılığını geliştirmesini, aldığı bilgi ile kendini test etmesini sağlıyorsunuz. ABD bunu eğitim politikası haline getirdi. Sürdürülebilir bir güç olmak için STEM uygulamasını anaokulundan üniversiteye kadar, öğrencilere, velilere ve öğretmenlere anlatmak zorundayız.”
Coşkun, önümüzdeki yıldan itibaren oluşturdukları müfredat ile STEM’i Türkiye’de ilk kez uygulamaya koyacaklarını anlatıyor. Üzerinde durdukları diğer iki noktanın da kültürel ve etik değerler ile yenilikçilik olduğunu vurguluyor. Sanat ve dalları, Türkiye’de eğitimde pek öne çıkmayan başlıklar. STEM uygulamalarının bu yöndeki farklılıklarının neler olduğunu sorduğumda Coşkun, “Sanat, ‘sanat ve insani değerler’ başlığı olarak STEM’in verimliliğini oluşturuyor. Sanat ve değerler bütününü verebilirsek yaratıcılığı ortaya çıkarabiliriz. Çocuk yaşta öğrencilerin merak noktasına dokunabilmek istiyoruz” diyor.
Yanıp sönen ayakkabılar
ABD’li ayakkabı markası Skechers, dikkat çekici figürleriyle minikler için günlük kullanıma uygun ve neşeli seçenekler sunuyor.
Twinkle Toes serisindeki ayakkabıların üzerine yerleştirilmiş, ışıl ışıl parlayan ışıklar, Hot Lights serisinde ise yürüdükçe yanan renkli lambalar yer alıyor.
Küçük Prens gezegenimizde
Antoine de Saint-Exupery’nin 1943 tarihli ölümsüz başyapıtı Küçük Prens Işık Ergüden’in Türkçesi, yazarın özgün suluboya resimleri ve özenli baskısıyla Büyülü Fener Yayınları’ndan çıktı. Kitap, yarım asrı geçkin tarihi içinde çocuk edebiyatının klasikleri arasında yerini aldı ve her yaştan okurun kalbinde taht kurdu.
Çocuk hakları kareleri
Haydi çocuklar fotoğraf çekmeye! Rönesans Gayrimenkul Yatırım bünyesindeki alışveriş merkezlerinin, Yaratıcı Çocuklar Derneği ve Fotopya işbirliği ile gerçekleştirdiği fotoğraf yarışmalarının üçüncüsü düzenleniyor. Konusu çocuk hakları olan yarışmaya son başvuru tarihi 17 Nisan. Ayrıntılar www.fotopya.com adresinde.
Ali Baba’nın Çiftliği sahnede
Çocuk tiyatrosunda 22 yılını dolduran Sarıyer Sanat Tiyatrosu, Levent Kültür Merkezi’nde sahne alıyor. Ali Baba’nın Çiftliği adlı müzikal oyun, hafta sonları çocuklarla buluşuyor. 3-12 yaş grubuna yönelik oyunda, dört kafadar müzisyenin Ali Baba’nın Çiftliğini barondan kurtarmak için giriştikleri macera anlatılıyor.
Her oda bir kokpit
Çocukların keyifle vakit geçirebilecekleri yaşam alanları oluşturan Çilek, yeni tasarımı First Class ile onları bulutların üzerine çıkarıyor. Uçak içerisinde bulunan kokpitten, özel okuma lambasına, deri koltuklardan yolcu battaniyesine kadar tüm uçuş detayları düşünülerek tasarlanan odalarda çocuklar birer pilota dönüşüyor.
Oyuncakları çıktı
Çocukların heyecanla beklediği Big Hero 6 filminin kahramanlarından oluşan oyuncak serisi Adore Oyuncak ile Türkiye’de raflardaki yerini alıyor. Kahramanların farklı özelliklerini yansıtan ve 33,50 TL’den başlayan fiyatlarla satılan oyuncaklar tüm seçkin mağazalarda ve adoreoyuncak.com adresinde.