Çocukluk çağında yaşanan olumsuz olayların beyin tarafından suçluluk duygusu olarak okunmasıyla başgösteren takıntıların tedavisi EMDR ile mümkün.
TAKINTILARI dinamiği araştırıldığında altında yoğun bir suçluluk duygusunun yattığını görürüz. Özellikle çocukluk çağında yaşanan olumsuz yaşantılar kişi tarafından suçluluk duygusu şeklinde okunabiliyor ve bu kendisini ileride takıntılarla gösterebiliyor.
Tedavisi zor olan bu rahatsızlıkta EMDR terapisi umut veren bir yöntem olarak öne çıkıyor. Toplum içinde takıntı hastalığı yüz kişinin ikisinde veya üçünde görülebilir. Hastaların üçte ikisi 25 yaşın altında hastalığa yakalanırken, yüzde 15 kadarı da 35 yaş sonrasında bu durumla yüz yüze gelmektedir.
EMDR terapisinin etkisi
Takıntı tedavisi psikiyatride en çok zorlanılan tedavilerdendir. Birçok kişi yüksek doz ilaçlar kullanmalarına ve saatlerce terapi almalarına rağmen takıntılarının geçmediğinden yakınırlar. Bunda hem hastalığın zor olmasının hem de yaklaşımdaki eksikliklerin etkisi vardır. Son yüzyılda çok büyük umutlar vadeden biyolojik psikiyatri yöntemleri kendince çok aşamalar kaydetti, ancak istenilen noktalara gelemedi. Şu an biyolojik psikiyatri yaklaşımlarının tıkandığını rahatlıkla söyleyebiliriz. İşte bu arayışların neticesinde 1980’lerin başında Saphiro isimli bir klinisyenin keşfedip geliştirdiği EMDR yöntemi birçok psikiyatrik rahatsızlıkta olduğu gibi takıntı hastalığında da umudumuzu artırıyor.
Geçmişe format atılıyor
Herkes hayatının bir döneminde sorunlar yaşayabiliyor. Bu sorunlar beyin tarafından işlenemediğinde bugünümüzü ve geleceğimizi olumsuz yönde etkiliyor. EMDR terapisinde, önce takıntıya sebep olan travmatik yaşantılar tespit ediliyor. Takıntıyı tetikleyen etkenler belirleniyor. Sonra da kişinin gelecekte tetikleyiciler karşısında nasıl olması gerektiği bir senaryo şekline getiriliyor. İşleme anıların ve tetikleyicilerin iki taraflı uyaran verilerek duyarsızlaştırılmasıdır. İki taraflı uyaran gözleri sağa sola oynatma, kulaklıkla sağ-sol ses verme, her iki ele sırayla titreşim verme veya dizlere dokunma şeklinde olabiliyor. Duyarsızlaştırma işlemi bittikten sonra tespit edilmiş olan gelecek şablonu yine aynı yöntemle beyne yerleştiriliyor. Klinik tecrübelerimiz klasik tedaviye eklenen bir EMDR terapisinin takıntı hastalığı tedavisindeki başarıyı çok ileri götürdüğü yönündedir.
-TAKINTI TÜRLERİ NELERDİR?
-Bulaşma (Temizlik) Takıntıları -Kuşku Takıntıları
-Simetri veya Eksiksiz Olma Takıntıları
-Metafizik veya Dini Takıntılar -Hastalık Takıntıları
-Sayma Takıntıları -Cinsellikle İlgili Takıntılar