Dünyanın siyasi tarihi, bizlere ciddi örnekler sunmaktadır. Şu anda yeni ve ciddi "paylaşımların" arefesindeyiz. Bunun için "bölgesel" savaşlar, artık kaçınılmaz oldu.
Dikkatinizi, Almanya'dan gelen "Avrupa nükleer silah kullanmaya hazır olmalıdır..." beyanına yöneltmek isterim. Sesi pek fazla çıkmayan, her zaman savaş konularına mesafeli duran Almanya, acaba "savaş içerikli " beyanı neden veriyor?
ABD kendi boş kağıdına fazladan dolar basarak, tüm dünyanın ekonomik ayarlarıyla oynadı. Çünkü patronluk elinden gidiyor.
İngiltere yeni fırsatları değerlendiriyor. ABD'nin "kovboy" politikasına karşı eski reflekslerini devreye soktu.
Avrupa yeni savaş için, "denek" meydanı oluyor. Bu daha da genişleyecek. Çünkü herkes bu yeni harita çiziminde, kendisi için vazgeçilmezleri zorluyor...
Yunanistan da bu konjonktürü, ABD'deki dostları ile sonuna kadar zorlama yolunda. Görünen o ki "savaş" sınırları ciddi anlamda genişleyecek.
Türkiye'yi bu yeni savaşın içine çekme arzusu, uzak mesafeden bile gözüküyor. Çünkü Türkiye'nin iddiaları vardır! Ve bundan da asla vazgeçmeyecek...
Küçük ve bölgesel savaşlar arzusuyla ABD, yeni "haritayı" ve "yıpratarak" zayıflatmak istediği devletleri de, dizayn etme peşinde.
Türkiye içerisindeki siyaset dilini ve yöntemlerini; dışarıdaki paylaşımlardan "bağımsız" göremeyiz.
ABD ve Çin arasındaki sessiz savaşta, İngiltere'nin "pozisyonunu" iyi okumalıyız.
Ukrayna'nın yarısı ile genişletilmesi istenen Polonya'yı, ABD ve İngiltere önemsiyor. Almanya, Fransa'ya denge olarak güçlendirilecek. Polonya'nın sosyolojisi, siyasi tarihi ve şu anda bağlantılı olduğu cemiyetlere de bakmak elzemdir.
İngiltere, Polonya ve Türkiye ile birlikte; ittifak mı arzu ediyor?
ABD, Yunanistan kozunu o nedenle mi kullanmak istiyor?
Tabii bu sorular; ABD ile İngiltere arasındaki çelişkiler, "hangiler" sorusunu da devreye sokuyor.
Anlaşılan tek şey var; hesaplar kapanmadan, kimse kendi sınırlarında "rahat" oturamayacak. Kapanış için ise savaş şart gibi duruyor...