Pan Com Tomate/ İspanya
Katalan Mutfağı’nın demirbaşı. Yemek olmadığında hazırlanabilecek en pratik, lezzetli ve görsel olarak da kurtarıcı bir atıştırmalıktır. Temel olarak üç şeye ihtiyacınız olacak. Daha fazla malzemede olabilir. Üç ana malzeme ekmek, domates ve zeytinyağıdır. Kızarmış köy ekmeğinin üzerine yarım domates, ekmeğe ezilerek yani suyu akıtılarak sürülür, üzerine sızma zeytinyağı, taze çekilmiş karabiber ve tuz serpilir. Bu aşamadan sonra üzerine peynir, dolapta kalmış soğuk füme etler veya zeytin ezmesi gibi farklı tadlarla çeşitlendirilebilir. Kahvaltıdan, akşamüzeri atıştırmalığına hatta akşam yemeğine kadar üzerindeki malzemelerle çeşitlenebilir.
Kuskus Pilavı/Fas
Tüm dünyada “Kuskus” denildiğinde kırık bulgurla yapılan Fas pilavı akla gelir. Fas yemekleri de zaten çoğu zaman bulgur ile yapılan kuskus pilavı ile servis edilir. Amerika’da ızgara balığı bile bu pilavla servis edebilirler. Balık ve bulgur bizim damak tadımıza uymayan bir durum, zaten ben balıkla tavsiye etmiyorum. Misal dolapta bir gün önceden az kalmış sulu bir et yemeği var. Hemen bu pilav yapılıp yanına garnitür olarak eklenir ve yemek bir anda çoğalır. Fas pilavı dünyanın en hızlı yapılan pilavıdır. Bir bardak kırık bulgurun (kısırlık bulgur) üzerine, tuz ve karabiber serpin, bir buçuk bardak sıcak su döküp üzerini kapatın. Beş dakika sonra kuskusunuz hazır! İçine derin dondurucudan bezelye, haşlanmış nohut gibi bakliyatlar da eklerseniz müthiş olacaktır. Şişmiş bulgur derin bir kaseye alınır üzerine de sulu bir yemek eklenerek servis edilir.
Et Kavurma/Türkiye
Yarım saatlik pişirme ve beş dakikayı aşmayan hazırlık süresi ile “hızlı” yemekler listemin ilk sıralarında yer alır. Düdüklü tencereniz varsa pişirme süresi iyice kısalır. Önemli olan güvenilir bir kasap ve iyi bir et. Eti soğuk suda yıkayıp üzerini bir parmak geçecek kadar su ile yayvan bir tencereye alın. Kapağı kapalı olarak yarım saat pişirin. Bu sürenin sonunda kapağını açıp, içine biraz tereyağı ve tuz atıp suyunu çekene kadar pişirmeye devam edin. Suyunu çektiği zaman içine istediğiniz baharatları ekleyip biraz kavurun. İşte bu kadar kolay!
Fransız Tostu/Fransa
Eski zamanlarda ekmek ziyan etmemek için hazırlanan Fransız tostları, günümüzün en sevilen kahvaltılıkları arasına girmeyi başarmıştır. Ancak bu başarıda, ekmeğin yerini alan bionche’nin, sütlü ve yumurtalı karışımın içine eklenen vanilya özü ve krema ilavesinin payı büyüktür. Çünkü hazırlanan bu karışım, bu aromalarla o kadar lezzetli bir hâl alır ki, bionche ekmeği ile birleşip yanmaz tavada cızırdamaya başladığında yaydığı koku bile müthiş karın acıktırır. Fransız tostunun yanında vanilya ve tereyağında ızgara edilmiş meyveler ve krema ile reçel ikram edebilirsiniz. Hazırlaması 10 dk’yı geçmez.
Sebzeli Soyalı Dana Eti/Çin
Dana biftek etini şerit halinde kesin hazırlayın. Diğer tarafta yeşil soğan, mantar, kuru soğan, biber gibi sebzeleri et biçiminde kesin. Mini mısır, taze fasulye de kullanabilirsiniz. Yanmaz tabanlı bir tavaya biraz susam yağı veya zeytinyağı koyup sarımsakla birlikte sebzeleri soteleyin. Eti ilave edip 5dk daha karıştırın. Tabi bunları kısa sürede ve yüksek ateşte yapılmalısınız. Bir kapta biraz su, soya sosu ve nişastayı çırpıp tencereye boşaltın. Bir iki dakika içinde oluşan kıvam ve lezzete inanamayacaksınız!
Scone/Büyük Britanya
Hamur işi ile yapılabilecek en pratik ve lezzetli tariflerden biri de sanırım scone’dur (skon okunuyor). Kahvaltı veya akşamüzeri çayı için de son derece uygun bir seçim. Hiç hamurla arası iyi olmayıp, tecrübesi olmayanın bile, üstelik mutfak robotu varsa iki dakikada yapabileceği bir tarif. Üç su bardağı unun içine bir su bardağı süt, bir yumurta, iki yemek kaşığı oda sıcaklığında tereyağı, iki yemek kaşığı krema, bir paket kabartma tozu, biraz karbonat ve bir tatlı kaşığı bal koyup bir dakika kadar karıştırın. Tezgaha alıp hafifçe yoğurun. Ama asla fazla değil. Scone hamurunun özelliği hamuru fazla yoğurmamak. Hamuru bir-iki parmak kalınlığında avuç içi ile düzelterek yayın. Düz bir kalıpla küçük daireler kesin. 200°C’de 35 dk pişirin. Sonra mı? Güzel bir krema veya süt kaymağı ile servis!
Pesto Soslu Tagliatelle/İtalya
Makarnanın bir çoğu zaten 8-10 dakikada olur. Olur olmasına ama pesto sosunu önceden hazırlayıp, üzerine azıcık zeytinyağı gezdirip kavanozlarda dolapta korursanız, istediğiniz vakit sadece makarna haşlayarak dostlarınıza özel ve de bir o kadar güzel bir makarna ikram etmiş olursunuz. Üstelik kendi ellerinizle hazırladığınız katkısız, gerçek bir pesto sosu ile! Hele hele bir de eve gelirken yol üzerinden herhangi bir markette bulabilceğiniz mantarları eklerseniz, biraz da peynir değmeyin lezzetine!
Dakos / Girit
Bir Girit klasiği. Kurutulmuş (peksimet haline gelmiş) geleneksel Girit ekmeği biraz suyla ıslatıp taban yapılır, üzerine elle ufalanmış beyaz peynir, rendelenmiş tarla domatesi, kalamata zeytin ve bolca saf zeytinyağı eklenir, tuzunu da serptin mi bitti! Çok lezzetli ve doyurucu bir atıştırmalıktır.
Brownie/Amerika
Bertha Palmer, sahibi olduğu Palmer House Oteli’nin şefine tatlı siparişi verir. Bugün brownie yiyebiliyorsak nedeni bu sipariştir! İlk brownie kayısı jöleli olarak tasarlanmış. Brownie kaliteli çikolata ile olur. 600 gr bitter çikolatayı tereyağı ve krema ile benmaride eritin. İçine biraz şeker, altı yemek kaşığı su ve kakao, dört yumurta ve bir su bardağından biraz az un, bir çay kaşığı karbonat koyup çırpın ve fırına atın. Pişirme 20 dakikayı geçmemelidir.
Taco/Meksika
Favori yemeğim! Mısır gevreği, özel karışım baharatı, kreması, avokado ve jalepone biberi olmazsa olmazı. İki kez çekilmiş dana kıymayı taca baharatı ile kavurun. Avokado havanda biraz sarımsak, taze kişnişle ezilip bir kaseye, süzme yoğurt ve krema çırpılıp ayrı bir kaseye alınır. Çedar peyniri rendesi, kabuksuz küp doğranmış yaz domatesi, ince kıyım kişniş ve jalepone biberi turşusu da ayrı kaselere koyulur. Herkes kendi taco’sunu hazırlar.