Uçak Hatay Havalimanı için alçalmaya başladığında hava kararmak üzereydi. İki yıl önce yaşanan felaketin süregiden kederi, batan güneşin geride bıraktığı kasvet ve konteyner kentlerden yayılan cılız ışıklar insanın içini yerden göğe kaplıyor.
Yaklaşan yıldönümü yürekleri sıkıştırıyor.
O meşum gün, yer sarsıldığında yaşananlar, kaybettiğimiz canlar unutulmuyor, unutulmaz. 6 Şubat depremlerinde yıkılan binaların ve kaybedilen canların yarısı Hatay'da çünkü. 88 bin yıkılan binası, 25 bin deprem şehidi var Hatay'ın.
Şehitlikler her şeyi anlatıyor zaten. Aynı soy isimlerinin, aynı tarihin kazılı olduğu mezar taşları biteviye konuşuyor... Anneler, babalar, çocuklar, gencecik yaşında kayıp giden hayatlar...
KRİTİK EŞİK AŞILMIŞ, GELECEĞE DAİR UMUT VAR
Acı şüphesiz çok büyük.
Kalanların yüzünde de var kaldırılan enkazların geride bıraktığı boşluğa benzer bir ifade.
Ama şükür ki hayat yeniden yeşeriyor Hatay'da.
Hummalı bir çalışmanın, takdir edilmesi gereken çok büyük bir gayretin ve kararlılığın neticesinde yüzler aydınlanmış.
Hatay Eğitim ve Araştırma Hastanesinde tanıştığım doktorlar, konuştuğum kadınlar, çarşıdaki esnaf, inşaat ve restorasyon için çalışan mimarlar, mühendisler, işçiler, sanat tarihçileri, kalıp ustaları, şoförler, garsonlar, köşedeki emlakçı... İstisnasız hepsi 6 Şubat dehşetini, kayıpların acısını andıktan sonra "daha iyi olacağız" diyor.
Kritik eşik aşılmış çünkü.
İHTİYAÇLAR DEĞİŞTİ, ÇOCUKLAR ARTIK TABLET VE BİSİKLET İSTİYOR
Hatay Valisi Mustafa Masatlı yaşanan değişimi şöyle anlatıyor: "Depremin ilk günü ve ilk haftası en acil, en temel ihtiyaçlar arama-kurtarma, bir tas çorba ve bir battaniye idi. Sonraki hafta çadır, sonra konteyner oldu. Şimdi kalıcı konutlar da tamamlanıyor. İstekler değişti o yüzden. Çocuklar artık tablet ve bisiklet istiyor bizden."
Vali Masatlı'nın verdiği bilgiye göre 40 bin 586 konut, 27 iş yeri ve 5 bin 554 köy evi olmak üzere toplam 46 bin 167 konut hak sahiplerine teslim edilmiş şu ana kadar. Bu hafta teslim edilenlerle beraber bu sayı 50 bini geçecek. Toplamda 153 bin 248 konut e iş yeri de 2025 bitmeden teslim edilecek.
6 BİN 869 ÖKSÜZ VE YETİM VAR HATAY'DA
Depremde ailelerini kaybeden çocuklarımıza sahip çıkmak için çok sayıda aile, Aile Bakanlığı'na başvurmuştu hatırlarsanız. Hatay'da durumun ne olduğunu sorduğumda Vali Mustafa Masatlı; 6868 öksüz ve yetim çocuk ve genç olduğunu, her birine birer vasi atandığını, sadece 110 çocuğumuzun devlet bakım ve himayesinde bulunduğunu, diğerlerinin ise aile yakınlarıyla yaşadığını aktardı.
420 BİN HATAYLI GERİ DÖNMÜŞ
İnanılması güç, çok büyük iki depremle on bir şehrimiz aynı anda yıkıldı. Aynı anda yüzbinlerce insanımız enkazda, milyonlarca insanımız sokakta kaldı. Kış ortasında...
Felaket büyüktü. Buna rağmen devletimiz ve milletimiz de çok büyük. İlk andan itibaren göz yaşartan bir dayanışmayla başlayan çalışmalar aynı inançla sürüyor.
Halihazırda Hatay'da 204 konteyner kentte 220 bin konteyner var ve burada toplam 171 bin 825 bin kişi kalıyor. Her tür kamu hizmetinin, elektrik ve suyun ücretsiz verildiği, sosyal ve psikolojik desteğin sağlandığı bir kent yaşamı var konteyner kentlerde. Devlet ayrıca 75 bin kiracıya aylık 5 bin, 70 bin ev sahibine 7 bin 500 TL kira yardımı veriyor.
Şehir ayağa kaldırılırken geri dönüşler de artmış. Deprem sonrası şehri terk eden 420 bin Hataylı geri dönmüş.
7/24 ÇALIŞAN BİR ŞANTİYE
Hatay tam bir şantiyeye dönmüş. Her yer inşaat alanı.
166 bin bağımsız bölümün inşası ve tarihi eserlerin restorasyonu için hummalı bir çalışma sürüyor.
Salı günü görüş alanını perdeleyen toz bulutu dün gün boyu yağan yağmurla her yeri çamura çevirdi. Buna rağmen durmadı çalışmalar. Soğuğa, yağmura, geceye rağmen 7/24 çalışıyoruz diyor şantiye çalışanları.
İş makinelerinin, çimento ve harfiyat kamyonlarının oluşturduğu tozlu bir trafik var Hatay'da! AFAD'ın Çevre ve Şehircilik Bakanlığının, Vakıflar Genel Müdürlüğünün, bakanlıkların, diğer kamu kurumlarının araçları vızır vızır.
HATAY'IN AK PARTİLİ BELEDİYE BAŞKANINDAN ÖZGÜR ÖZEL'E DAVET
Yapılan işlerin ucundan tutmayan, büyük çabayı görmeyip yalan ve manipülasyonla çalışanların ve depremzedelerin maneviyatını bozmaya kalkan muhalefete de tepki var burada.
CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in son grup toplantısında "Hatay'da ihtiyacın yüzde 18'i kadar konut yapıldı" demişti Salı günü. Bu iddiayı Hatay Belediye Başkanı Mehmet Öntürk'e sordum.
Tepki gösterdi Öntürk: "Hatay'da depremin izlerinin tamamen silinmemesinin tek sebebi bu zihniyettir. Toplumu yanlış yönlendirerek yapılan işlere engel oldular. Önceki belediye başkanının on ayda yaptığını ben üç ayda yaptım. Şehrin tüm alt yapısını yeniden yapıyoruz. Dünyada hiçbir devletin altından kalkamayacağı bir iş bu. ABD örneği ortada".
Hatay Belediye Başkanı Mehmet Öntürk'ün Özgür Özel'e bir de teklifi var. "Sayın Özel buyursun, heyetini de alsın Hatay'a gelsin, Gezdirip gösterelim, yanlış konuşmasın. Zira yüzde 18'i yapıldı iddiası külliyen yalandır. Bilgi kirliliğidir. Ne söz verildiyse yapılıyor. Belli ki kıskanıyorlar. Bakın, Hatay'da Cumhur ittifakı dışında 4 CHP'li 1 TİP'li belediye var. Ve biz kararlarımızı oy birliğiyle çıkarıyoruz. Yanlış olsa CHP'li arkadaşlarımız veto ederdi. Hatay siyaset şehri değildir, siyaset üstüdür. Burada herkes elbirliğiyle şehri ayağa kaldırıyor. Ankara'da edilen bu tür sözler bizi üzüyor".