Dünya Helal Zirvesi Konsey Başkanı Yunus Ete ile ülkemiz turizmi ve ekonomisi için önem arz eden Dünya Helal Zirvesi öncesinde bir araya geldik ve zirveyi konuştuk.
TSE ve SMIIC işbirliği ile 15-17 Aralık 2016 tarihleri arasında İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde tüm dünyadan helal sektör duayenlerini ve üreticileri buluşturacak olan World Halal Summit (Dünya Helal Zirvesi) Türkiye’den ve 26 ülkeden üst düzey konuşmacıları bir araya getirecek. Cumhurbaşkanlığı’nın katılımıyla planlanan organizasyon, Başbakanlık, Dış İşleri Bakanlığı, Bilim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı’nın yanı sıra TSE ve SMIIC gibi önemli kurumların desteğini de yanına alıyor.
Dünya Zirvesi ile Helal Fuarı’nı birleştirerek sektöre yön veren öncü bir etkinlik olma özelliği taşıyan Helal Expo 2016 sektör duayenlerini bir araya getirecek. Dünyada yaşayan 2 milyon Müslüman sayısı ele alındığında, 3 trilyonluk helal piyasasında 250 milyar dolarlık kısmı İslami turizm oluşturuyor. 860 milyar dolarlık kısmı helal gıda pazarı, 1.6’lık kısmını ise ilaç-kozmetik sektörü kapsıyor.
TÜRKİYE ÖNEMLİ BİR DESTİNASYON
Türkiye’nin halihazırda turizm pazarı 35 milyar dolar. Dünya Helal Zirvesi’nin Türkiye’de yapılıyor olması demek ise yerli yabancı yatırım yapmak isteyen önemli markaların bu alanda ortaklık yapmak isteyen yatırımcılarla buluşması anlamına geliyor. Bu bağlamda Türkiye destinasyon bakımından çok önemli bir noktada konumlanıyor. Gerçekleşecek olan zirve sayesinde turizm alanında ciddi anlaşmalar sağlanacak ve Türkiye önemli bir konuma sahip olacak. Türkiye bu organizasyon ile beraber, helal turizmin en önemli destinasyonlarından biri olabilecek. Zirve, 2023 mali hedeflerine varmada çok ciddi etkisi olacak. İslami finans, helal gıda ve gastronomi, helal tıp, ecza ve kimya, helal tekstil zirvenin konu başlıkları olarak karşımıza çıkıyor. Zirve boyunca TAFED’in şefleri ve ekipleri ziyaretçileri lezzet ve görsel sunumlarla ağırlayacaklar.
Dünya helal standartlarının belirleneceği etkinliğin organizasyonunu yapan Dünya Helal Zirvesi Konsey Başkanı Yunus Ete “Müslüman ülkelerin yanı sıra Rusya ve İspanya gibi ülkelerden de katılım talebi aldık. Dünya helal pazarının büyüklüğünü fark eden ve helal turizme yönelik ciddi bir yatırım atağına geçen İspanya bu fuara katılma konusunda çok istekli. Kriterlere uygun olup olmadığını SMICC işbirliğinde değerlendiriyoruz” dedi.
Yalnızca Müslüman ülkelerin değil Avrupa ülkelerinin de son dönemde ciddi yatırımlar gerçekleştirdiği helal sektöründe helal turizm pazarında önemli bir yer taşıyor. Önümüzdeki 4 yıllık süreçte yüzde 50 oranında bir artış beklenen helal turizm 192 milyar dolarlık bir hacimde olacak.