Suudi Arabistan, Mısır, Bahreyn ve BAE’nin Katar’a abluka başlatıp 13 maddeli ültimatom vermesindeki garabet bir yana, Türkiye’yi dile dolamaları, diğer yana. Gerçi bunların hepsi “saralım mı, burada mı yersiniz” türünden istekler de, ’El Cezire’yi kapat’ maddesi tam evlere şenlik... Yarım yamalak da olsa biraz habercilik yapınca, Ortadoğu’da cam çerçeve iniyor.
Ancak bu ne öfkeymiş! El Cezire TV 21 yıldır var. İkisini de izleyenler, kanalın Arapça yayını ile İngilizce yayını arasında büyük fark olduğunu söylüyor. Bilemiyoruz... O bölgede her ülkenin resmi TVsi, medyası var. Hatta Suudi Arabistan’ın, El Cezire kopyası El Arabiya’sı var. Ve bu ülkeler zaten iç piyasalarını kontrol edip, kimin ne yayın yapacağını, ne diyeceğini izne bağlamış ülkeler. O zaman El Cezire’ye duyulan öfke nesi?
El Cezire Katar’ın propagandasını yaptığı için mi hedefte? Yoksa gelinen noktada artık bu 4 ülkenin kırılganlıkları iyice arttı da, bu ülkeler medya yoluyla kırılıp çökmekten mi kaygılılar? Ve El Cezire olmasa, haber alacak başka kaynak mı yok?
El Cezire’nin son büyük günahı Arap Baharı kargaşasını sürüklemesiydi. Ama olayların üzerinden 7 yıl geçmiş, olan olmuş... Hatta El Cezire biraz değişmiş... Hala mı tehlike var?
Kanalın son günahları arasında, Suudi Arabistan’ın Yemen saldırısını eleştirmek, Yemen’de sivillerin ölümünden ve koleradan söz etmek var. Ya da Mısır’da Muhammed Mursi’ye yönelik 2013 Darbesine ‘Darbe’ demek var. Suriye’de bazı direnişçi gruplara yayınlarda yer verilmesinden de kızan olmuş. Bunlar, El Cezire olsa da olmasa da dünya ajanslarının bültenlerinde, sosyal medyada ve bölge halkının takdirinde yer alan gerçekler.
El Cezire, Katar tarafından finanse edildiği için mi, yoksa el yordamıyla da olsa habercilik yaptığı için mi hedefte?
30 yıl önce Ortadoğu’da insanlar haber almak için Monte Carlo Radyosunu dinlerdi. O zaman internet yoktu, Kahire’de Hüsnü Mübarek vardı. Ve Katar’a karşı bu dört ülkeyi ‘rahatsız’ eden ne varsa, bu unsurlar o zaman da Ortadoğu’da mevcuttu. Ortadoğu’da zaman belki biraz yavaş akıyor, bazı ülkeler bu akışı daha da yavaşlatmayı deniyor, ama tarihin akışı değişmiyor.
İngiltere’nin başarısız olmasını isteyen yayın kuruluşu
İngiltere’nin AB’den çıkış kararı Brexit’in takvimi, sancılı geçiyor. Ama her şey bir yana, İngiliz Radyo-TV Yayın Kurumu ’nin Brexit’i sevmediği, Brexit’i istemediği yolunda siyasiler arasında yaygın inanç var.
Parasını devlet üzerinden alan ve kamu yayıncılığı yapan kurum, nasıl kamu’suna karşı olur? BBC’de olurmuş... Dışişleri Bakanı Johnson BBC’yi ‘utanmazca Brext karşıtlığı yapmakla’ suçlamıştı. Dış Ticaret Bakanı Fox’a göre BBC, Brexit’in başarılı olması yerine, İngiltere’nin başarısız olmasını isteyen bir kurum. Mesela ne zaman iyi bir ekonomik haber olsa, BBC ‘Brexit’e rağmen iyi bir ekonomik gelişme...’ diyormuş. Bir başka bakan, geçenlerde BBC TV sunucusunun Brexit öfkesi taşıyan sorularına kızıp ‘Biraz yurtsever olsanız, nasıl olur ?’ deyiverdi.
İngiltere’de Bakanlar, BBC’nin haber içeriğine bir editör kadar müdahil. İngiltere’de gerçi medya sağ-sol diye net ayrılmıştır da, BBC’nin sol-liberal tahakküm altında olduğu düşünülür. BBC de Amerika’nın Sesi gibi bir kurumdur, bir farkla: Her İngiliz hanesi BBC için yıllık 145 sterlin vergi öder ve parayı hükümet, BBC’ye aktarır.
BBC’nin Brexit’e karşı tavrı iktidar ve muhalefet milletvekillerince de eleştirildi. İngiltere’de Brexit’i destekleyen ya da karşı çıkanlar net iktidar-muhalefet diye ayrılmıyor. Saflar karışık. O yüzden bir grup iktidar ve muhalefet milletvekili, BBC Yönetimiyle toplanıp kurumu uyardı: “Brexit öncesi karamsarlığı dağıtmada BBC üzerine düşeni yapmadı” ve “BBC olumlu ekonomik haberleri görmüyor” dediler. Ardından da ‘Tarafsız olun’ diye eklediler. BBC de ‘zaten öyleyiz’ dedi.
Karamsarlığı dağıtma görevinin kamu yayıncısına düşmesi, ilginç. Sanki BBC Brexit’e ikna olursa, İngiltere’de her şey daha iyi olacak! Ancak en önemlisi, karamsarlık sadece İngiltere’nin sorunu değil.