Ben ne toplum bilimci ne sosyolog ne psikolog yada eğitmen değilim -sadece gözlemciyim
Bana göre (tamamen kişisek kanaat) bu olaylarda 5 ana fikir var
1-otoriter baba figüru istenmiyor
2- dostluk sonra internet değil , önce internet sonra dostluk nesli
3-zamanla dinden soğuyan değil, dinimiz sadece size değil hepimize ait diyen bir yakut çocukları
4- kaybedecek birşeyi olmayan zaten işsiz vaya yeni mezun yada iş sahibi nesil bu
5- çıkar gözetmeyen sınıf ayrımı yapmayan hayatla dalga geçen küresel 90 kuşağı
Anlatıcam
Ama bir detay var
Zannettiğiniz gibi apolitik, dinden uzak, bencil , kayıtsız, vurdumduymaz olmayan bir nesil bu..
Gözlemciyim çünkü 24 yaşında bir kardeşim ve 4 yaşında bir oğlum var söyledikleri ile her seferinden beni dumura uğratan..
Örnek mi,
Oğlum rahatsızlandı acile gittik..ve ilk tedavilerinden sonra doktora sorduk..’’süt içebilir mi?’’diye (sütü çok sevdiği için) Acildeki doktor ‘hayır süt içmesin’ dedi.…2 gün sonra tekrar ateşi çıktı ..Bu sefer kendi çocuk doktoruna gittik..Muayene sonrası tekrar sorduk .. ’’süt içebilir mi?’’diye …Çocuk doktoru ‘tabiki içebilir sakınca yok’ dedi…
2 gün sonra oğlumun kurduğu cümle ve soru karşısında net 3 dakika dondum kaldım..’’anne doktorlar ne farklı değil mi? hangisi doğru’’ dedi..
Hiçbirşey diyemedim…
…
Yani 15 yaşında da olsa 25 yaşında da olsa 4 yaşında da olsa bu yeni nesil düşünüyor kurguluyor analiz ediyor ve soruyor…
……
Gelelim ana fikirlere
1-otoriter baba figüru istenmiyor,
Biz otoriter reis baba figürü ile yetiştik..Bu kuşak ise katılımcı söz sahibi fikir belirtmelerine olanak sağlayan teşvik eden babalarla yetişiyor…Eğitim seviyelerinden, internette bilgilenmelerinden, çocuk davranışları analizcilerinden,pedogoglardan yardım isteyen aileler tarafından..
2- dostluk, sonra internet değil ;önce internet ,sonra dostluk nesli
Biz hep önce yüzyüze tanıştık, sonra birbirimizden mail adreslerimizi facebook adreslerimizi aldık…Ancak bu nesil önce sosyal medyada tanımadan sınıf farkı ne iş yaptığını gözetmeden sadece anlattıkları ve fikirleri ile dostluk kuran bir nesil..(Bknz fenomenler)..Ve ilk defa geziparkı etrafında yüzyüze sosyalleşen bir nesil…
3-zamanla dinden soğuyan değil, dinimiz sadece size değil hepimize ait diyen bir yakut çocukları
Bizler farklı taraflardan bakıldığında dinini yakından tanımayan yada çok inceleyen bir nesil..Ama belki aileden belki arkadaş çevresinden belli bir ideolojiye ait olmadıklarını anlatmak adına kandilini kutlamayan bir nesil….bu jenerasyon ise hem gezeriz hem severiz hem duaa ederiz bu bizim özelimiz diyen bir jenerasyon..(Bknz kandil mesajları)
4- Kaybedecek birşeyi olmayan zaten işsiz vaya yeni mezun yada yeni iş sahibi nesil bu..
Bizler ilkokul sıralarından beri rekabetçi ve okuyalım adam olalım iş bulalım evlenelim nesli iken, yeni yaş grubu yardımlaşalım eğlenelim hayatı tiye alalım ama çalışalım..Ama kafa çalıştıralım diyen , bizler gibi (iş menfaat para çevre..vs) kaybedecek şeyleri!!! olan insanlar değil, çalışırız yaparız kaybederiz birdaha çalışırız bir daha yaparız gençliği
YANİ..
5- çıkar gözetmeyen sınıf ayrımı yapmayan hayatla dalga geçen küresel 90 kuşağı
Katılırsınız ve ya katılmazsanız bilemem ..Ben sadece şahsi gözlemleri ifade etmek istedim
Kalın sağlıcakla …