İş temposu nedeniyle fast food’a yönelenler kilodan şikayet etse de, geleneksel yiyeceklerimizden döner uygun koşullarda yapılırsa zayıflamaya yardımcı olabilir.
Çalışan insanlar için sağlıklı beslenmek, hem zaman kısıtlılığı hem de çevredeki restoran seçenekleri nedeniyle zor olabiliyor. Tüm işyerlerinde yemekhane olmaması personeli fast food beslenmeye yöneltiyor. Öğrenciler de okul çıkışı genellikle çabuk bulduğu yemekleri tüketmek istiyor. Türk halkının geleneksel yiyeceklerinden döner de en güzel örneklerden biri. Kırmızı veya beyaz et tüketimine destek olan döner yaraların hızlı kapanması, hücre yenilenmesi, unutkanlığı önlemek gibi olumlu etkileri bulunuyor.
Bol salata ve ayranla tüketilmeli
Döner eti iyi pişmiş ama yanmamış, az yağlı ve de 1 porsiyonda 150 gramı geçmeden servis edildiğinde hem sağlıklı hem de kilo vermeye yardımcıdır. Döner yerken pita ekmeğe sandviç veya tabakta porsiyon olarak tercih etmek önemlidir. Ayrıca yanında bol domates, biber veya kuru soğan ile servis edilmelidir. Ayran dışında başka hiçbir içecek ile tüketilmemelidir. Eğer döner yemeyi tercih ettiğiniz gün olursa diğer öğünleri aşağıdaki gibi planlamanızı tavsiye ederim. Dönerli diyetimi 20-45 yaş grubu erişkinler uygularsa haftada en az 700 - 1000 g. kilo vereceklerdir.
EKMEK ARASI DİYET
Kahvaltı
- 1 adet haşlanmış yumurta
- 1 dilim peynir
- 1 dilim çavdar ekmeği
- Bol domates, salatalık ve taze nane
ÖĞLE
- 1 adet pita ekmeğine hazırlanmış tavuk veya kırmızı et döner
- 1 su bardağı ayran
- Az yağlı çoban salata
İKİNDİ
- 1 çay bardağı kuru meyve ve kuru yemiş karışımı (kuru dut, kuru erik, kuru kayısı, kuru üzüm, badem, fındık ve ceviz)
AKŞAM
- 1 tabak zeytinyağlı sebze yemeği
- 1 ince dilim çavdar ekmeği
- Bol salata (az yağlı)
ARA
- 1 orta boy meyve