Piyasalarda son derece hareketli ve hararetli bir haftayı tamamlıyoruz. Yurtdışında esen ölçülü negatif rüzgara ilave olarak yurtiçinde de Ankara merkezli haber akışı ve kulisler fiyatlamalarda etkili oldu. Hafta bütününde dolar, kırılgan ülkelerde ortalama yüzde 2 Türkiye’de yüzde 4 değer kazandı. Önceki akşam Cumhurbaşkanı ile Başbakan’ın görüşmesini takiben AK Parti’de olağanüstü genel kurul yapılacağının anlaşılması ile dolar 2.97’ye kadar yükseldiyse de bu kalıcı olmadı.
YURTDIŞI İZLENMELİ
Özellikle Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem’in dün sabah erken seçim olacağını düşünmediğini ve ekonomi yönetiminde bir değişiklik olmasını beklemediğini açıklaması tansiyonun düşmesinde etkili oldu.
Ancak yurtiçindeki bu değişim süreci yurtdışında da zeminin kaygan olduğu bir parkura denk geldiği için piyasalardaki dengelenme limitli kaldı. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun açıklamalarını takiben dolar 2.90’a kadar gerilemiş borsa 80.000 puana kadar yükselmiş olsa da devamı gelmedi.
Doların yeniden 2.86’nın altına sarkması BIST’in 82.000 puanın üzerine yerleşebilmesi için yurtdışında var olan negatif havanın yerini pozitif eğilime bırakmasına ihtiyaç var. Küresel borsalar son on işlem gününde ortalama yüzde 7 değer kaybetti. Avrupa’nın borç stoku yüksek ülkelerinde tahvil faizleri yukarı yönlü bir eğilim gösteriyor. Dışarıda bir süre daha bu düzeltme süreci devam edebilir ve bu durum yurtiçine de yansıyabilir. Ancak yurtdışındaki bu negatif seyrin kalıcılaşması için bir neden yok ve bir süre sonra yeniden gelişen ülkelere sermaye girişini teşvik eden atmosferin baskınlık kazandığına şahit olabiliriz. Bu nedenle mayıs ayının devamında borsada 75.000 puan civarına kadar sürebilecek gerilemelerin alış, döviz kurlarında da gerek cari fiyatların gerek ise cari fiyatların yüzde 3 üzerine kadar sürebilecek yükselişlerin satış fırsatı olarak değerlendirilebileceği görüşündeyim. Altın cephesinde ise aşağı yönlü risklerin yukarı yönlü fırsatlardan daha baskın olduğunu düşünüyorum. Yıla 100 TL’den başlayan ve şubat ayında 120 TL’ye kadar yükselen gram fiyat üç aydır 110-120 bandında dalgalanıyor. Önceki akşam yurtdışı piyasalarda dolar/TL’deki yükselişin etkisi ile 122 TL’yi test eden eski şampiyon, yıl içinde ABD Merkez Bankası’nın faiz artırımlarına devam edeceği yönünde bir fiyatlamanın başlaması ile yeniden değer kaybetme ve en azından 105 TL’ye kadar geri çekilme riski taşıyor.