Doğuş Yayın Grubu’ndan gelen tenkisat haberleri bitmek bilmiyor. Amerikalı bir danışmanlık firmasının hazırladığı rapor anladığım kadarıyla hala yürürlükte. İşten çıkardığı kişinin sosyal haklarını ödedikten sonra her şirketin gelişen ve değişen koşullara göre pozisyon alma hakkı vardır demek mümkün de iş habercilik oldu mu biraz üzerinde durmak lazım.
Habercilik biraz da projeksiyon işidir. Gerek Türkiye’de devam eden çözüm süreci, gerek Irak’taki seçimler ve Kuzey Irak’tan gelecek petrol gerek Suriye’de yaşananlar Diyarbakır’ı önemli hale getiriyor. Böyle bir zamanda zaten az kişiyle çalışan Diyarbakır bürodan tenkisat acaba ne kadar doğru?
Buna Cumhurbaşkanlığı seçimlerini ve nabız tutma, haber yapma işlerini de ekleyin. Bitti mi derseniz bitmedi elbette. Yaz demek aynı zamanda en fazla konser ve sanat etkinliğinin düzenlendiği mevsim demektir.
Gece-Gündüz programından çok sayıda muhabir ve kameraman işten çıkarılmış. Madem kadro kalabalıktı neden ölü sezon kış değil de tam da yaz başında bu işi yaptınız diye sormak lazım herhalde...
Ve son bir not daha, Şu Amerikalı danışmanlık şirketi var ya, onlar prompter operatörlerinin de işten çıkarılmasını ve yeni sistem kurulmasını önermişlerdi ama NTV baktı önerinin kendini amorti etmesi bile 10 yıl sürecek yapmadı. Sadece adam çıkarma kısmına uyulan bir öneriler bütünü var galiba karşımızda...
Güneş saati
Haber kanalı 360’ta Güneş Saati programını ilk kez izledim. Spiker stüdyodan soru soruyor, Güneş Gazetesi Yayın Yönetmeni Murat Kelkitlioğlu da odasından sorulara yanıt veriyor. Kelkitlioğlu televizyon işini çözmüş, elini kolunu kullanarak konuşması, kısa cümlelerle ve gerektiği kadar tarihçe anlatması, seyirciyi ekranda tutmaya yarayacak şeyler..
Takıldığım iki nokta oldu, birincisi spikerin arkasındaki ekranda kafa hareketleri gölgeleme yapıyor. İkincisi Kelkitlioğlu’nun arkasındaki cam ve oradan geçenler ister istemez dikkat dağıtıyor. Ya yayın sırasında oradan kimsenin geçmemesi, orada kimsenin durmaması sağlanacak ya da arka plan olarak duvar seçilecek.
Özetlemek gerekirse format klasik bir bültenden daha fazla seyredilecek bir format, ısrar etmek lazım.Teknik ve görsellik de yazdığım bu detaylar halledildiğinde izlemesi daha zevkli olacak.
TRT Belgesel ödülleri
2014 TRT Belgesel Ödülleri, Pazartesi gecesi dağıtıldı. Çeşitli kategorilerde tam 9 belgesel ödül aldı ama önemli olan ödül alan yapım sayısından çok katılım oranı. Baktım, tam 35 ülkeden gelen 350 film katılmış ödüllere. 34 film finale kalmış.
Hem ülke hem de yapım sayısı gayet iyi, bu katılım ödülü uzun yıllar yaşatmaya yeter.