Daha çok Avrupa ve Batı dünyasından alışageldiğimiz festivallerin yanında başka ülkelerde de düzenlenegelen festivaller dikkatimizden beri kalmıyor. 8. Kazan Uluslararası Müslüman Film Festivali 5-11 Eylül tarihlerinde Tataristan’da düzenlendi. Türkiye’den Gökhan Yorgancıgil’in Sıfır Dediğimde filminin katıldığını bildiğimiz festival, adında müslüman ifadesi taşıyor olsa da, aslında bütün inançlardan yapılan çalışmaları kapsıyor, sadece şiddet ve açıklığın yer almaması ilkesinin gözetilmesi önem veriliyor. Ancak festivalin sitesi güncellenmediğinden, filmlerden, bölümlerden, yarışma sonuçlarından bahsedemiyoruz. Bu coğrafyadan diğer bir faaliyet olan 8. Avrasya Film Festivali ise Kazakistan, Almatı’da 17-22 Eylül’de düzenleniyor.
Daha organize olan bu festivalin muhtevasına baktığımızda, örneğin, ‘Ortaasya Panoraması’nda 2012 yapımlarına yer verildiğini görüyoruz. Özet bir raporda, Özbekistan’da yılda 60, Kırgızistan’da 40, Tacikistan’da 20 filmin yapıldığını; çoğunun popüler, tür çalışmaları olduğunu görüyoruz. Filmlere göz attığımızda, Tacikistan’dan I. Osmanov’un Telegram, Kırgızistan’dan E. Suliyev’in Prenses Nazik, Kırgızistan-Rusya ortak yapımı N. Egen’in Sessiz Ev, Özbekistan’dan Cesur İshakov’un Hakikat Günü, Azerbaycan’dan Şamil Aliyev’in Stepnak, altı yönetmenden altı kısa filmin meydana getirdiği Seni Seviyorum Kırgızistan’da, Argen Keneş’in Baypak, Nurlan Asanbekov’un Tan, Aydos Toktobayev’in Uygarlığa Yolculuk, Nurlan Abdikadirov’un Nibira’ya Kaçış ve Busurman Odurkayev’in Saz adlı eserlere tanık oluyoruz.
‘Kazakistan Efsanesi Asanali Aşimov’ bölümünde, Hasanali Haşimov olarak da okuyabileceğimiz ünlü Kazak oyuncunun rol aldığı çalışmalara yer veriliyor. Batagöz (1957), İrtiş Nehri Kıyısında (1959), İpek Kız (1970) adlı filmlerde ünlenmiş olan oyuncunun Ufkun Ötesine Geçen İzler (1964, Mezit Begalin), Ataman’ın Sonu (1970, Şaken Aymanov), Trans-Sibirya Ekspresi (1977, İldar Urazbayev) ve Sen Kimsin Bay Ka? (2009, Huat Ahmetov) bu bölümün başlıklarını oluşturuyor.
Değişik festivallere ayrılan bölümlerin de olduğu festivalin Berlin Film Festivali’ne tahsis edilen ‘Berlinale Yankısı’nda, çoğu Altın Ayı ödüllü Taviani Kardeşler’in Sezar Ölmeli, İran’dan Asgar Ferhadi’nin Ayrılık, Semih Kaplanoğlu’nun Bal ve Christian Petzold’un Barbara filmleri seyirciyle buluşacak. Diğer uçtan Busan Film Festivali’nden ‘Busan Yankısı’ndaysa, Filipinler’den Lou Arsenas’ın Nino, Güney Kore’den Chung Ji-young’un Kabul Görmeyen, Özbekistan-Güney Kore ortakyapımı Ruslan Pak’ın Hanaan ve yine Güney Kore’den Shin A-ga ve Lee San Cheol’un Hz. İsa Hastanesi dikkat çekiyor.
Uluslararası Yarışma’nın Ortaasya’ya ayrılan kısmında, Tacikistan-Rusya Ferhad Abdullahyev’in Farzedilen Mutabakat, Özbekistan’dan Eyüp Şahabuddinov’un Perizad, Kazakistan’dan Darecan Umurbayev’in Öğrenci ve yine aynı ülkeden Daniyar Selamet’in Küçük adlı çalışmaları beyazperdeye aksedecek.