Gıda ambalajının, içine konan ürünü en uygun şekilde koruması ve bozulmasını önleyici nitelikte olması arzulanır çünkü gıdalar mikrobiyolojik, biyokimyasal, fiziksel ve nem etkisi ile kolayca bozulurlar ve aroma kayıplarına uğrarlar. Satın alınan gıdaların alıcı tarafından kontrol edilmesi hem tüketicinin sağlığının korunması hem de ekonomik yönden aldatılmasının önlenmesi açısından çok önemlidir. Herhangi bir sebeple ezilmiş, yırtılmış, bozulmuş ambalaj bulunduran besinler satın alınmamalıdır. Ambalajı yeterince iyi olmayan ürünler her zaman için bulaşma riski taşırlar. Ayrıca içinde hava dolmuş paketler, üzerinde buzlanmış dondurulmuş ürünler bozulmuş veya sağlığı etkileyecek bir bakteriyel üreme olduğunun göstergesi olduğunda asla satın alınmamalıdır. Ürünün ambalajı üzerindeki etiket bilgisinin incelenmesi de tüketicinin korunması açısından büyük önem taşır. Biliyoruz ki; etiket bilgileri hem karmaşık hem de yabancı algılayamadığımız birçok terimle doludur. Bu nedenle öncelikli dikkat etmemiz gereken bilgilerin ne olduğunu bilmemiz gerekir.
Son tüketim tarihine dikkat
Bir ürünü satın alırken özellikle son tüketim tarihinin kontrol edilmesi gerekir. Son tüketim tarihi geçmiş bir ürün raftan kaldırılmalı veya tüketici tarafından satın alınmamalıdır. Ayrıca ürün etiketi üzerinde gıdanın adı, üretici firmanın adı ve adresi ile üretildiği yerin belirtilip belirtilmediğine bakılmalıdır. İstenmeyen bir durumla karşılaşıldığında tüketici kimi şikayet edeceğini bilmelidir. Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca üretim izni verilip verilmediği kontrol edilmelidir. Ürünün bileşimi hakkında bilgi edinmek için ise, etiket üzerindeki “içindekiler veya bileşim” listesi ile besin değeri tablosunun incelenmesi gerekir.