Kanser oluşumu birçok nedene bağlıdır. Genetik faktörler kadar yanlış beslenme de kansere yol açan nedenlerden biridir. Yapılan çalışmalar; beslenmenin, çoğu kanserlerde yüzde 10 ileyüzde 70 arasında etkili olduğunu göstermektedir. Henüz genlerimizde bulunan şifreleri değiştiremesek de, beslenmemizi düzenleyerek kanserden korunabiliriz. Çünkü yapılan araştırmalar kanserin kalıtımsal faktörler yanında çevresel etkenlerden oluştuğunu belirtiyor.
Kanser riskini arttıran faktörler
- Sigara içmek
- Bakteri ve virüs enfeksiyonlarının hızlı gelişmesi
- Yapay kimyasallarının alınması
- Aşırı alkol alımı
- Radyasyona maruz kalma
- Düzensiz yaşam, çok eşlilik
- Aşırı yağ ve yağlı besin alımı
- Taze sebze ve meyvelerin az alınması
- Posalı (lifli) besinlerin az alımı
- Olumsuz çalışma koşulları
- Tuzlanmış, tütsülenmiş, dumanlanmış besinlerin aşırı alımı
Meyve ve sebzelerinizi yiyin:
- Meyve ve sebzeler beta-karoten, C Vitamini, E vitamini ve selenyum içerir. Bu öğeler antioksidanttır ve hücreleri hasardan korur. Ayrıca bağışıklık sisteminin de sağlıklı olmasına yardım ederler. Kanser ve diğer hastalıkların oluşma riskini de azaltırlar. Birçok sebze ve meyve posa ve fitokimyasallar için düşük yağ ile alındığında mükemmel birer kaynaktır. Lutein brokoli ve koyu yeşil yapraklı sebzelerde bulunur. Lykopen domateste bulunur ve bu fitokimyasallar kanserle savaşmada rol alırlar.
Kuru baklagillere ve tam tahıllara yönelin:
-Posadan zengin, yağdan fakir bir diyet kolon ve rektum kanserine karşı koruyucudur. Posa bağırsaktaki kanser yapıcı maddeleri kendi bünyesine alarak vücudumuzdan atılmasını sağlar. Kompleks karbonhidratları ve posadan zengin besinleri daha çok tüketmeye çalışın.
Yağı sınırlandırın:
- Yüksek yağlı diyetler meme, kolon ve prostat kanserleriyle ilişkilidir.
Egzersiz yapın:
- Obezite meme, kolon, safra kesesi ve uterus kanseri ile ilişkilidir. Vücut ağırlığının en iyi kontrol yolu fiziksel aktiviteyi devam ettirmek ve porsiyonun kontrolü ile olur.
Alkol kullanımınızı değerlendirin:
- Alkol tüketimi, özellikle fazla miktarda tüketenlerde, karaciğer kanseri riskini arttırır. Bu nedenle kadınlar 1 kadehten fazla, erkekler ise 2 kadehten fazla alkol tüketmemelidir.
Sigara! Bir kez daha düşünün:
- Alkol alımı sigara ile birleştiğinde; ağız, gırtlak, boğaz ve yemek borusu kanseri riski artar. Yaşam alanlarınızı sigaradan uzak tutun. Kadınlarda akciğer kanserinden ölme oranının yüksek olduğunu unutmamalılar.
Güneş:
- Cilt kanserindeki artışı düşünerek güneşlenme sürenizi de sınırlandırmak iyi olacaktır. Günlük rutin yaşamınızda da en az 15 koruma faktörlü güneş kremi kullanabilirsiniz.
Tuz kullanımı:
- Tuzlu tüketme alışkanlığı mide kanseri riskini arttırabilir. Besinlerden tuz alınır. Yemeklere tuz ekleme alışkanlığından vazgeçmek gerekir.