Kanser oluşumunda besin seçimi de önemli rol oynuyor. Tuzlanmış, tütsülenmiş ve kızartılmış besinler tümör gelişimini artırırken, bazı sebze ve meyvelerin tüketimi hücrelerin kontrolsüz çoğalmasını önlüyor.
Herkes kanser açısından bir miktar risk altında. Kansere yakalanma riskinde genetik, çevresel ve kişisel faktörler etkili. Kişisel faktörler arasında beslenme alışkanlıkları, sigara içmek, hareketsiz yaşam gibi yaşam tarzını ilgilendiren faktörler var. Çevredeki zararlı kimyasallar besinlerin yağlı kısımlarında birikir. Eğer yağlı kısım iyice ayrıldıktan sonra yenilirse, zararlı kimyasalların vücuda girişi azalır. Et ve peynirler ne kadar yağlıysa içinde kanser yapıcı madde de o kadar çoktur.
Tümörle dost gıdalar
-Yağda kızartılmış besinler
-Tuzlanmış,tütsülenmiş, işlenmiş ürünleri
-Kebaplar, hamburgerler
-Yağlı tüm etler, terayağı, içyağı.
Kanser riskini azaltanlar
-Soğan, sarımsak
-Lahana, ıspanak, enginar, mantar
-Karnabahar, pırasa, şalgam, turp
-Marul, kıvırcık, pazı, asma yaprağı
-Maydanoz, tere, nane, roka, biber
-Fasulye, bezelye 8Kabak, bakla
Meyveler
-Portakal, greyfurt, limon, elma, armut, erik
-Kuşburnu, böğürtlen, kızılcık, ayva
-Kiraz, vişne, çilek, karpuz, kavun
-Üzüm, incir, nar, dut
-Muz, hurma, yeni dünya.
Kuruyemişler
-Leblebi, kestane, badem,fındık, fıstık, ceviz.
Tahıllar
-Kepek, çavdar, bulgur, yarma
Hayvansal besinler
-Yumurta, yoğurt, yağsız peynir