Yaşlanma programlanmış doğal bir süreç. İyi düzenlenmiş bir beslenme planı ve yaşam tarzı ile vücutta varolan doğal onarım ve koruyucu mekanizmalar güçlenerek harekete geçiyor. Böylece yaşlılık süreci yavaşlıyor.
Hücre çekirdeklerinde bulunan DNA’nın yapısını da oluşturan kromozomların uç kısımlarını koruyan telomerlerin uzunluğu yaşılılıkta azalıyor. Telomerdeki bu kısalmanın antioksidan bileşenlerle önlenebildiği ispatlandığından bu yana yaşlanma sürecini yavaşlatmanın da mümkün olduğu bulundu. Hücre DNA’sı 24 saatte ortalama 10 bin kez serbest radikal saldırısına uğruyor. Hücre, meydana gelen zedelemeyi gidermeye çalışıyor ancak onarım kapasitesinin üzerinde hasarlar oluştuğunda DNA diziliminde değişimler meydana geliyor. Mitokondri denilen hücrenin enerji ocakları çalışmayarak vücut işlevleri için gerekli enerjiyi de üretemiyor. Bu nedenle yaşla birlikte kaslar güçsüzleşiyor. Beslenme yaşlanma sürecini arttıran iki olumsuz fizyolojik oluşumu önleyebilecek gizli şifreleri içerebiliyor. Araştırmalar çinko, selenyum gibi minerallerin, A, C ve E vitaminlerinin, likopen ve polifenoller gibi antioksidanların vücutta bu iki doğal olan hasarı önleyebildiklerini, dolayısıyla de yaşlanmayı yavaşlatılabileceği ortaya koyuyor.
HÜCREYİ GENÇ TUTAN GIDALAR
-Lahanagiller: Kanser ve kalp hastalıklarına karşı koruyucu etkisi var. Günde buharda pişmiş 1 kase lahana yiyin.
-Zeytinyağı: Kolesterolü düşüren antioksidana sahip. Günde 5 yemek kaşığını geçmeyin.
-Kuru Baklagiller: Tümör, kalp ve sinderim sistemi hastalıklarından korur. Her gün 1 küçük tabak veya 1 çay bardağı haşlanmış olarak tüketmek gerekir.
-Hindi Eti: Kalbi koruyup, zayıflamayı hızlandıran etkiye sahiptir. 100-150 g hindi etini düzenli olarak yiyin.
-Kereviz: Kerevize kokusunu veren fitalid , kandaki stres hormonlarını azaltır, bu yolla tansiyonu düşürür. Kerevizi çiğ formda yemek karaciğerde toksin atıcı enzimlerin kuvvetli çalışmasını sağlar.
-Yeşil Çay: İnme, kalp, kanser, artirit, antiviral ve antiinflamatuar hastalıklara karşı koruyucudur. q Günde 3-4 çay için.
-Kabak Çekirdeği: Prostat sağlığı üzerinde etkileri olduğu bilinir. Haftada 4 kere 1 çay bardağı kadar tüketilmelidir.
-Adaçayı: Beyin fonksiyonlarını hızlandırır.
-Yoğurt, ayran veya kefir: Yaşlanma önleyici bir anahtar besindir. Günde 2 su bardağı için.
-Nar: Kötü huylu kolesterol olan LDL kolesterolünün düşmesine de yardımcı olur. Buna ek olarak, düzenli tüketildiğinde antimikrobiyal, antiinflamatuar, antiviral, antihipertansif, antikanser ve beyin hücrelerinde oluşan hasarı önleyici etkileri de gözlenmektedir. Her gün 1 adet nar veya 1 su bardağı taze sıkılmış nar suyu içerek genç kalabilirsiniz.