Doğada sağlıklı yaşamın şifresi renklerde saklı. Sebzelere rengini veren içerik, vitamin ve minerallerin yanı sıra 2 bin çeşit koruyucu maddeyi içeriyor. Bu karışımların her biri bir hastalığı önlüyor.
ABD Diyet Kılavuzu 2010 yılı raporuna göre farklı renkteki sebzeler kronik hastalıklara karşı koruyucu etkiye sahip. Yüksek oranda vitamin, mineral, diyet lifi ve bitkisel yararlı besin bileşeni olan fitokimyasallar içeren farklı renkteki sebzelerin kandaki kolesterol seviyesini düşürücü etki sağlayabileceğini ve kan şekerini düzenleyebildiğini bildiriliyor. Bu nedenle kırmızı (domates), turuncu (havuç), yeşil (ıspanak), sarı (patates), beyaz (soğan) ve mor (patlıcan) gibi farklı renkte farklı sebzeleri beraber ve karışık bir şekilde yemek, daha fazla ve farklı sağlık bileşenlerinin doğal besin yoluyla alınmasını sağlıyor. Sağlık otoriteleri tarafından fonksiyonel bir besin olarak nitelendirilen, zeytinyağının özellikle kalp hastalığı riskinin azaltıcı, iyi huylu kolesterolü yükseltici, kötü huylu kolesterolü azaltıcı ve bazı kanser türlerine karşı koruyucu etkisi nedeniyle kullanılması öneriliyor. Amerikan Kalp Birliği günlük tüketilen yağlar içinde 2-3 yemek kaşığı zeytinyağını özellikle damarların sağlıklı olması için tavsiye ediyor.
Kekik ve zeytinyağı mucizesi
Baharatlar hem kuvvetli antioksidan kaynağı olup hem de besinlere aroma sağlayıcı etkiye sahip. Birçok baharat sağlığa olumlu etkiler sağlıyor. Şifalı bitki olarak kekik, zeytinyağı ile en çok kullanılan aroma vericidir. Kekik kramp gidermeye, balgam söktürmeye, içerdiği uçucu yağlar sayesinde akciğerde bulunan bronşiyal kasları gevşeterek göğsü yumuşatmaya yardımcı oluyor. Günde en az 3 porsiyon zeytinyağı ile pişirilmiş sebze yemeği yemenizi öneririm. Sebzelerinizi farklı, mevsime uygun ve değişik renkte alabilir, salataları kekikli zeytinyağı ile hazırlayabilir, zeytinyağı ile pişirilmiş kekikli atıştırmalıklar ile beslenmemize hem lezzet katabilir hem de çeşitlilik sağlayarak sağlık açısından yararlı birçok besin bileşeninden faydalanabilirsiniz.