Uzak Doğu’da yüzyıllardır ilaç olarak kullanılan beyaz çay, hem iyi bir antioksidan kaynağı hem de kanser riskini azaltıyor. Beyaz çay ismini üzerindeki gümüş renkli tüyden alıyor.
Siyah çay geleneksel mutfağımızın baş tacıdır. Siyah çay içmek açık ve limon dilimli servis edildiği müddetçe de sağlıklıdır. Bizim ülkemizde çok bilinmese de Uzak Doğu ülkelerinde yeşil ve beyaz şifa niyetine demlenip içilir. Yeşil çay içme alışkanlığı ülkemizde de alışkanlık edinmeye başlanmış olsa da beyaz çay hakkında çok fazla bilgimiz yok. Son yıllarda beyaz çay üzerinde de araştırmalar arttı ve gerçekten sağlık üzerinde çok iyi etkileri olduğu görüldü. Siyah ve yeşil çaya oranla piyasada daha pahalıya satılan beyaz çay yüzyıllardır ilaç olarak kullanılmakta. Siyah ve yeşil çaya oranla antioksidan miktarı daha fazla olan beyaz çayın içimi ve demlenmesi de bir o kadar kolay.
Tadı yeşil çaya benziyor
Beyaz çay, üretimine uygun tomurcuk ve yaprakların, yılın sadece belirli ve çok kısa bir döneminde hasat edilebilmesinden dolayı oldukça nadide ve değerlidir. İsmini üzerinde bulunan gümüş renkli tüylerden ve çok açık renkte olan liköründen alır. Kaynamış suyu 1-2 dakika dinlendirdikten sonra demleme yapılmalıdır. Beyaz çay peş peşe 3 defa demlenebilir ve her demlemede farklı bir aroma açığa çıkar. Birinci demlemedeki 6 dakikalık süreye, her bir yeni demleme için 2-3 dakika eklenmelidir. Her demleme süresi sonunda çay yaprakları demlikten alınmalı. Tadı yeşil çaya çok benzer biraz daha keskin ve daha acımsı ama balla ve tarçınla tatlandırılarak rahatlıkla tüketilebilir.
HİPERTANSİYON İLACI
Araştırmalara göre beyaz çayın kanser üzerine çok olumlu etkileri var. Düzenli içildiğinde hipertansiyon hastalarında tansiyonu düşürdüğü gözlenen çayın damar tıkanıklıklarını azaltıcı etkisi de bulunuyor. İyi bir antioksidan; iyi kolesterolü yükseltip, kötü kolesterolü düşürmeye yardımcı. Bağışıklık sistemini güçlendiriyor.