Diyet yaparken, doğal gıdalardan alınan lifler hem sağlıklı kilo vermeye hem de kolesterolü düşürmeye yardımcı oluyor. Kalori açısından da oldukça düşük olan yüksek lifli besinler mideyi uzun süre tok tutuyor.
Yüksek lifli beslenme, sağlık açısından faydalı olmakla birlikte bazen sindirim sistemlerinde rahatsızlığa sebep olabilir. Lifli besin denince akla ilk olarak yeşil yapraklı sebzeler ve meyveler gelir. Lif yani posa, vücudun sindiremediği veya kana emilimini yapamadığı kompleks karbonhidratlara verilen isim. Posalar çözünen ve çözünmeyenler olarak ikiye ayrılır.
1-Çözünmeyen posalar: Tam buğday unundan yapılmış ürünler, buğday ve mısır ekmeği, meyve kabukları ve birçok sebze bu gruba girer. Çözünmeyen posaları, bağırsak kaslarını harekete geçiren ve sindirime yardımcı olan posalar olarak adlandırabiliriz. Atıkların bağırsaktaki hareketini sağlarlar. Bu nedenle de ‘vücudun süpürgesi’ olarak bilinirler.
2-Çözünen posalar: Kurubaklagiller, bezelye, yulaf, arpa, elma, portakal, havuç gibi birçok meyve ve sebze bu gruptan. Çözünen posalar, dışkıya yumuşaklık, jel kıvamı ve hacim kazandırarak bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar ve bu sayede kabızlığı önler. Bu gruptakiler, kandaki kötü kolesterolü de düşürür.
DİYABET HASTALARINA YARDIMCI
-Günde 12-33 gr. besinlerden alınan lif kan basıncını düşürüyor, kolesterol seviyesini düzenliyor ve kardiyovasküler hastalıklarla ilişkilendirilen inflamasyonu azaltıyor. Diyete eklenen her 10 gr. lif, kalp hastalığından ölme riskini yüzde 27 düşürüyor.
-Lifler, kilo almaya karşı koruyucu etkinlik gösterebilir. Lif açısından zengin besinler yediğimiz zaman uzun süre tok kalırız. Üstelik lif açısından zengin yiyeceklerin kalorisi daha düşüktür.
-Lifler, diyabeti kontrol etmeye yardımcı olabilir. Yüksek lifli yiyecekler, daha yavaş sindirilir ve sonuç olarak yemek sonrası kan şekeri daha yavaş yükselir.