Sporcuların kas gücü, performans ve dayanıklılığı artırmak için sıkça kullandığı ergojenik destekleri doğal yollardan almak en doğrusu. Bu desteklerin içindeki kimyasallar vücudu zarar verebiliyor.
Sporcularımızı bilinçlendirmeliyiz. Ergojenik desteklerde bilimsel araştırmalarda dahi; piyasada kasları ve yağ yakımını arttırır veya kilo verdirir şeklindeki pazarlama iddiaları varken, 18 yaşından büyük kişilerde bu maddelerin kullanımına yönelik bilimsel araştırmalar sonuçları maalesef bu iddiaları doğrulamıyor. Beslenme uzmanı olarak hele de çocuk ve ergenlerde bu şekilde ergojenik madde kullanımının sağlık açısından etkilerine yönelik hiçbir bilimsel çalışma olmadığı için kimsenin bu ürünleri kullanmasını tavsiye etmiyoruz.
-Kafein: Araştırmalarda, kafeinin sporcu performansını arttırdığı ve zayıflamada etkili olduğu kanıtlandı. Ancak sadece çay, kahve ve kafein içeren kakao gibi doğal besinlerden alınması kaydı ile olduğunun altı çiziliyor. Eğer kafein önerilen dozun üstünde alınırsa baş dönmesi, sersemlik, yüksek tansiyon ve hızlı nabız gibi belirtilere sebep olabilir.
-Karnitin: Karnitin yağ yakan bir amino asit olarak pazarlanıyor; yağ sindirimini arttırarak, vücudumuzdan yağ kaybettiğimiz söyleniyor. Kilo kaybetmek için kullanılan çoğu ergojenik yardımınların içinde karnitin var. Fakat, yıllarca araştırılmasına rağmen kesin olarak karnitinin yağ yaktığı kanıtlanmadı.
-Chromium Picolinate: Krom, insülin duyarlığını arttıran önemli bir mineraldir ve ergojenik formu chromium picolinate’tir. Piyasada pazarlanırken picolinate bağırsaklardaki besinlerin emilimini hızlandırdığını, Chromium picolinate kas kitlesinin büyümesi ve zayıflamanın hızlanması için kullanılması gerektiği iddiasını söylüyor. Ancak araştırmalara göre böyle bir etki yok. Fazla tüketimi böbrek iflasına neden olabiliyor.
-Kreatin: Kreatin vücudun üretemediği, bu nedenle diyet yoluyla dışarıdan alması gereken bir amino asit. Yapılan incelemelerde kreatinin, ergojenik yollarla alındığında, fiziksel kuvveti ve kas kitlesini arttırdığı belirlenen tek ergojenik etki maddesidir. Antrenman sırasında sakatlanma riskini de azalttığı belirtilr. Yüksek dozlarda alındığında mide ve bağırsakta rahatsızlık yaratabilir.
-Konjuge Linoleik Asit: Piyasada, yağ yaktığı, kas kitlesini ve kemik yoğunluğunu arttırdığı söyleniyor. Ancak, araştırmaların çoğu hayvanlar üzerinde yapıldığı, olumlu sonuçların çıkmadığını için de insanlar üzerindeki etkisi henüz bilinmiyor.
-Dallı Zincirli Amino Asitler: Ergojenik yollarla bu amino asitleri takviye edersek, kandaki seviyelerinin ve spor sırasında dayanıklılığın artacağı düşünülmektedir fakat daha bilimsel bir kanıta ulaşılmamıştır. Bu nedenle sporcu beslenmesi uzmanları bu amino asitleri yumurta, kırmızı et, süt, balık ve diğer beyaz etlerden alınabileceğini özellikle vurgulamaktadır.
-Whey Protein: Kazein ve soya proteinleriyle karşılaştırıldığında, whey proteinleri vücut kasları üzerinde daha verimli sonuçlar vermektedir. Bunu yumurtanın beyazı, süt ürünleri ile sağlamak mümkün. Fazla alındığında, su ve kalsiyum kaybına neden olur.
-Androstenediyon: Androstenediyon, vücut tarafından testosteron hormonuna çevrilir. Testosteron fazla salgılanan kişilerin, kasları daha çok olmakla birlikte metabolizmaları da hızlıdır. Ancak fazla östrojen kansere neden olabiliyor..
-Dehidroepiandrosteron: Testosteron seviyelerini yükseltir, bu nedenle kas kitlesinin ve metabolizma hızının arttığı düşünülür. İnsan sağlığı üzerinde etkisi kanıtlanmamış olmasına rağmen reçetesiz satılmaktadır.