Modern şehir hayatı çağın en tehlikeli hastalığı diyebete yakalanma ihtimalini artıran pek çok faktörü harakete geçiriyor. Önce riski kabul etmek ardından doğru besinlerle hastalığa önlem almak gerek.
Sinsice ilerleyen eğer ilaç ve dengeli beslenme uygulanmazsa organları çürüten bir hastalıktır diyabet. Kime sorarsanız ailede en az bir kişide diyabet hastalığı bulunur. Buna aile öyküsü olan herkesin günün birinde diyabete yakalanacağı gerçeği de ekleniyorsa o zaman kendimizi bu hastalıktan korumamız için yaşam tarzımızda değişiklikler yapmalıyız. Bunlardan birincisi düzenli yürüyüş veya sevdiğiniz bir fiziksel aktiviteyi hayatınıza geçirmeniz şart. İkinci kritik nokta da dengeli ama rafine edilmemiş karbonhidrat seçimlerinizde dikkat etmelisiniz. Yani diyabet hastalığınız yokken ailede diyabet öyküsü de bulunuyorsa sabah poğaça, öğle döner sandviç ve akşam pizza yemeniz işin diyabete yakalanma ihtimalinizi daha erken yaşlara getirir. Üçüncü kritik durum ise sağlıklı kilo. Bel bölgesinden kilo almamak, fazla şeker kullanmamak, hazır besinleri yememek açıkçası hastalığın yaşam boyu görünmemesinde size yardımcı olabilir.
Tedavinin şakası yok
Diyabete yakalanan kişiler hiçbir zaman hastalıklarını kabul etmez. Çünkü hastaya ilk zamanlar kan şekerinin yüksekliği dışında hiçbir olumsuz belirti vermez. İleride ise etkin tedavi edilmemiş, ilaçlarını düzenli kullanmamış ve beslenmesinde gelişi güzel devam etmiş kişilerde böbrek yetmezliği, kalp, gözlerde körlük ve kangren gibi geri dönüşümsüz sorunlara yol açar. Eğer diyabetiniz varsa kan şekerini dengede tutmaya yarayan yani diyabetinize savaş açacak besinleri de çok iyi bilmelisiniz.
KAN ŞEKERİNİ DENGELEYEN BESİNLER
-Yoğurt: Yoğurdun laktoz içeriği süte göre biraz daha azdır ve kan şekeri üzerine etkisi de daha yavaş olmaktadır. Az yağlı yoğurt ile içerisine eklenen 2 tatlı kaşığı yulaf kan şekerini dengelemede kolesterolü düşürmede oldukça olumlu katkıları olan besindir. Yoğurtta özellikle diyabette eksiklikleri sıklıkla görülen B12 vitamini, demir gibi minerallerden de yeterli derecede içeriyor olması bir avantaj.
-Siyah çikolata: Sağlıklı kişilerde çikolatanın sütlü veya çok kakaolu olmasının bir farkı yokken diyabette kakao oranı yüzde 72 ve üzerinde olan çikolatalar kan şekerine olumsuzluk yaratmayacak en değerli alternatifleridir.
-Elma: Elmanın her cinsi yüksek miktarda flavanoid ve elmaya has olan özel diyet lifleri sayesinde meyveler içerisinde en değerli kan şekeri dengeleyicisidir. Ara öğünlerde kırmızı veya yeşil elma yemeniz kan şekerinin hızla yükselmesini önleyecektir. Ara öğünleri yerken mümkün olduğunca yavaş yemeniz kan şekerinin daha yavaş yükselmesi açısından oldukça önemlidir.
-Kahve: Filtre edilmiş kahveler kan şekeri üzerinde etkili olmadığı gibi eğer içerisine az yağlı süt ile içildiğinde kan şekerini yükseltmeden gün içerisinde dinç kalmanızı da sağlar. Günde 2 fincanı geçmeyecek şekilde sütlü kahve içimi diyabetliler için oldukça faydalıdır.
Antep fıstığı: Yağlı tohumlar diyabetler için en iyi protein ve antioksidan kaynaklarıdır. Antep fıstığı kavrulmamış olarak tercih edilirse kandaki yükselen kolesterolü kontrol altına aldığı gibi kan şekerini de düzenleyen lifler sayesinde diyabetlilerin sağlığına sağlık katar. Ara öğünlerde Antep fıstığından 1 çay bardağı yenmesi şekerin düşmesini önler ve diyabetli kişinin iş verimliliğini de arttırır.