Çoğunuzun az tükettiği yulaf içinde beta glukan denilen bağırsaklarda çözünerek bağırsak sağlığını koruyan çok önemli bir bileşeni içermesi nedeniyle çok sağlıklıdır. Bitkisel protein zengin olan yulaf vejetaryenler için bulunmaz bir protein kaynağıdır. Yulaf, hücrelere enerji taşınmasında, dokulara kan aracılığı ile oksijen transferinde ve zarar gören yaşlı hücrelerin yenilenmesinde son derece etkili bir besin. Ayrıca zehirli kurşun, kadmiyum ve krom gibi ağır metallerle birleşip bu maddelerin vücuttan atılımını sağlar. Yulaf, B grubu vitaminler ile başta kalsiyum, magnezyum, potasyum, fosfor ve demir mineralleri olmak üzere mineraller bakımından zengin. Beta glukan aslında bir tür karbonhidrattır ve yapılan birçok araştırmada çoğu kişide kolesterol seviyesinin düşmesine yardım eder, kardiyovasküler rahatsızlık ve inme riskini önemli derecede azaltır. Günde 3 gram betaglukan, düzenli olarak tüketildiğinde; kolesterolde yüzde 10’a varan düşüş sağlayabilir. Betaglukan beslenmenize eklendiğinde midenizde çözünür ve jel oluşumu meydana gelir. Bu jel yapı, midede ve ince bağırsakta safra asidini bağlayıp dışkı yolu ile dışarı atılmasını sağlar. Bunun sonucunda karaciğer, yeniden safra asidi üretmek için kandaki kolesterolü kullanır ve böylece LDL kolesterolde ve toplam kolesterol seviyesinde düşme sağlanır.
Kanserin önlenmesinde de rolü var
Beta glukanlar vücudun enfeksiyonlara karşı verdiği tepkiyi destekleyip güçlendirerek bağışıklık sistemini geliştirir. Yulaf ezmesinin glisemik yükü de oldukça düşüktür ki bu, kan şekeri üzerinde çok etkisi var demektir. Yulafta, sadece bu besine has bir polifenol antioksidan olan avenanthramide bulunur. Bu maddenin antiflammatuar etkisinin ve kalp sağlığı için faydalı olduğu bilinir. İçerdiği yüksek lif sayesinde mide ve bağırsak fonksiyonlarını düzenler ve uzun süreli tokluk hissi yaratarak kilo kontrolünü destekler. Betaglukan aynı zamanda diyabet üzerine de faydalı etkiye sahiptir. Çünkü mide ve bağırsakta hızlı emilen karbonhidratı jel yapısında kendi içine hapseder ve böylece şeker emilimi yavaşlar ve fazladan insülin de gerekmez. Güne kan şekeri dengeleyici özelliği olan yulaf gibi bir besinle başlamak gün boyunca kan şekeri kontrolünün sağlanmasına yardım eder.